1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Komeet ISON grotendeels gesmolten

De komeet ISON of tenminste een deel ervan zou donderdag dan toch de scheervlucht langs de Zon hebben overleefd. Op haar reis doorheen het zonnestelsel bereikte ISON donderdagavond omstreeks 19.50 uur Belgische tijd haar dichtste punt tot de Zon (het perihelium), en dook daarbij in de gloeiend hete atmosfeer van onze ster.

fvranckx

Volgens de eerste waarnemingen van satellieten had de staartster die scheervlucht niet overleefd. Maar volgens Karl Battams van het Amerikaanse Naval Research Laboratory, geciteerd door CNN, zou er dan toch een restant zijn van de "vuile sneeuwbal" zoals een dergelijk hemellichaam wel eens wordt genoemd. Het overblijfsel stoot stof en waarschijnlijk gas uit. "Maar wij weten niet hoelang zij (de komeet) dit kan volhouden", zodat volgens de wetenschapper het lot van het hemellichaam "onzeker" blijft.

Ook het gezaghebbende spaceweather.com speculeert dat er iets van ISON is overgebleven: een klein deel van de kern of een spoor van puin van die kern. "De komeet is er nog", meldde Volkssterrenwacht Urania op basis van waarnemingen door de Europees-Amerikaanse SOHO-satelliet, nuancerend dat het waarschijnlijk enkel grote stukken zijn.

Belga, Foto's AFP