Zo'n missie naar India is geen kattenpis

De voorbije dagen trok een Belgische handelsmissie van 350 man door India. Ik heb dat als journalist ook eens meegemaakt. Toen stond de missie onder leiding van prins Filip, ditmaal nam prinses Astrid de honneurs waar. En ze schijnt dat goed te hebben gedaan.

dvansant

Mocht u denken dat zo’n handelsmissie een snoepreisje is: dat is maar één deel van het verhaal. Daarnaast is het onderhouden van onze prima contacten met India van vitaal belang voor onze economie en meer in het bijzonder voor de haven van Antwerpen.

Even wat cijfers. In 2012 werd tussen Antwerpen en India vier miljoen ton aan goederen vervoerd. Minder dan onze tra- fieken met China en de VS, maar niettemin niet onbelangrijk. De waarde van de Vlaamse export naar India bedroeg vorig jaar liefst 7,8 miljard euro. Ook geen kattenpis, zou Jan Becaus zeggen.

Daarom mogen de prinses, Kris Peeters, Marc Van Peel en Philip Heylen best af en toe naar India. Het is dan misschien niet onze belangrijkste handelspartner, maar het is wel een land met een economie die ongetwijfeld nog exponentieel zal groeien. En van die groei kunnen wij meegenieten, via de Antwerpse haven en diamant.

Tijdens deze handelsmissie zijn enkele nieuwe stappen naar nog meer samenwerking gezet. Zo werd in Mumbai een nieuw kantoor van de Antwerp Diamond Bank geopend, kwam er een nieuw digitaal platform om de afstand tussen Antwerpen en Mumbai te verkleinen en sloot het Havenbedrijf een overeenkomst met de Kamer van Koophandel van de grote stad Chenna, beter bekend als Madras.

Maar ook op cultureel vlak groeit er iets. Een tentoonstelling met werken van onder meer Rubens, Jordaens en Teniers zal drie maanden in het Prince of Wales Museum staan. Voor het eerst hangen onze Vlaamse meesters aan Indiase muren. Soortgelijke exposities in Singapore en Shanghai waren zeer succesvol. Ze kunnen de toeristische belangstelling voor Antwerpen en de rest van Vlaanderen op die enorme markten alleen maar doen groeien.

Van ons zult u dus geen kwaad woord lezen over de veredelde schoolreisjes van Astrid en Kris. Voor de Indiërs is Antwerpen de belangrijkste haven van Europa, vanwege haar ideale ligging en de hoge arbeidsproductiviteit. Laten we hen daar vooral zo vaak mogelijk aan herinneren.

LEX MOOLENAAR

MEER OVER India