Baby van Piryns moet mee naar Senaat

Freya Piryns (Groen) was donderdag verplicht om met haar pasgeboren zoontje naar de Senaat te komen. Dit was niet alleen een gevolg van de afwezigheid van een zwangerschapsregeling voor senatoren, maar kwam volgens haar ook door N-VA.

drombouts

Enkele weken geleden beviel senator Piryns van haar zoon Leon. Omdat er geen zwangerschapsregeling voor parlementairen bestaat, kan zij zich niet laten vervangen. Toch proberen de vrouwelijke politici daar een mouw aan te passen met afspraken gemaakt over de partijgrenzen heen. "De vrouwelijke senatoren maken stemafspraken bij een zwangerschap, tussen iemand van de meerderheid en van de oppositie, om de verloren stem van de afwezige te 'neutraliseren'", zegt Piryns.

Piryns klopte aan bij de N-VA-fractie. In de Senaat stonden de besprekingen van de staatshervorming op de agenda waar een twee derde meerderheid beslist. Groen maakt deel uit van de institutionele meerderheid. "Maar ik kreeg een 'njet' terug. Ik concludeer dat N-VA in mijn mogelijke afwezigheid een kans ziet om de staatshervorming te saboteren. Dus was ik verplicht om mijn zoontje mee te nemen naar de Senaat, want hij heeft nog borstvoeding nodig."

Senator Elke Sleurs (N-VA) ontkent dat haar partij tegen zwangere vrouwen is. "Door een samenloop van omstandigheden konden we Freya nu niet helpen. Met de staatshervorming is een twee derde meerderheid nodig. De oppositie is klein en we hebben dus elke stem nodig. Bij een gewone stemming hadden we haar echt geholpen."

SVW

MEER OVER Freya Piryns