"Minieme gezondheidswinst maakt miljardeninvestering in Oosterweel onverantwoord"

Minieme gezondheidswinst maakt miljardeninvestering in Oosterweel onverantwoord

"Minieme gezondheidswinst maakt miljardeninvestering in Oosterweel onverantwoord"

Print
Zelfs bij het meest optimale gebruik van de Oosterweelverbinding mét tangenten zullen er nog steeds slechts zowat 42.000 Antwerpenaren (8 procent) minder dan voorheen worden blootgesteld aan ernstige luchtvervuiling, terwijl het Meccanotracé dat aantal al op ruim 111.000 (22 procent) zou brengen.

Dat stelt de actiegroep Ademloos op basis van een gedetailleerde "medisch-wetenschappelijke analyse" door enkele geneeskundigen van de MER-documenten (milieu-effectenrapportage) die onlangs verspreid raakten. Ademloos noemt de miljardeninvestering in het Oosterweelproject daarom onverantwoord, aangezien dat te veel zou focussen op mobiliteit en te weinig op gezondheid. Een grootschalige overkapping van de Antwerpse ring vindt de actiegroep overigens ook bij een keuze voor het Meccanotracé een absolute noodzaak.

Eerder raakte al bekend dat het Meccanotracé in de MER-ontwerpteksten op vlak van leefbaarheid beter scoort dan de Oosterweelverbinding. Die laatste zou wel een voorsprong hebben op het vlak van verkeersdoorstroming, maar daar dan weer in de problemen komen omwille van de exploitatievoorwaarden zoals een vrachtverbod in de Kennedytunnel en een tolheffing in de nieuwe tunnel.

Geneeskundigen Dirk Van Duppen (Geneeskunde voor het Volk) en Dirk Avonts (UGent, Groen) prijzen de wetenschappelijke onderbouw van de 2.000 bladzijden aan MER-documenten over de Oosterweelverbinding, maar vinden dat de conclusies ervan te wensen overlaten. "Zo stelt men dat de verschillen tussen beide trajecten inzake blootstelling aan verscheidene vervuilende elementen klein zijn, maar als we al die verschillen optellen valt er wel degelijk een belangrijk onderscheid te maken", zegt Van Duppen, die erop wijst dat de gemiddelde Antwerpenaar vandaag 2,3 gezonde levensjaren verliest door fijn stof en geluidsoverlast.

Archieffoto BFM

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring