Brigitte Bardot schrijft Milquet brief over lot politiepaarden

Brigitte Bardot schrijft Milquet brief over lot politiepaarden

Brigitte Bardot schrijft Milquet brief over lot politiepaarden

Print
Brigitte Bardot, de Franse actrice die nu vooral bekendheid geniet als dierenrechtenactiviste, heeft donderdag minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) een brief geschreven over het lot van de politiepaarden. Dat maakte haar stichting bekend. Die worden na hun dienstjaren via een adoptieplan geplaatst bij particulieren. Volgens Bardot bekijkt de minister een voorstel om die paarden te verkopen, maar in een reactie aan Belga laat Milquet weten dat ze daartoe geen plannen heeft.

"Het besparingsplan van de federale politie bedreigt de veiligheid van de paarden, en het is daarom dat ik u vraag om het adoptiesysteem niet af te schaffen", aldus de actrice. "Dat systeem heeft talrijke paarden een welverdiend pensioen bezorgd."

Sinds 1991 blijven politiepaarden tot hun dood eigendom van de politie. Na hun dienstjaren worden ze bij een "onthaalfamilie" geplaatst. Particulieren die zo'n paard willen opvangen, moeten voldoen aan een aantal criteria. Elk jaar worden die gecontroleerd door een politie-inspecteur en een dierenarts.

Dierenrechtenorganisaties vrezen nu dat de dieren in de toekomst verkocht kunnen worden, zonder opvolging of controle. Milquet laat echter weten geen plannen in die richting te hebben, en zeker niet "om die te verkopen aan slachthuizen". "Het gaat om ongefundeerde geruchten, en Joëlle Milquet zal de brief van Brigitte Bardot beantwoorden om ze gerust te stellen. De minister is zelfs bereid haar uit te nodigen om haar op het terrein de respectvolle manier te tonen waarop de politie de paarden behandelt, zowel tijdens als na hun dienstjaren."

.

Nu in het nieuws