1 / 2

Enorm oliespoor op Albertkanaal

Op het Albertkanaal tussen Ternaaien (Luik) en Paal (Limburg) zal mogelijk al in de komende nacht de mazoutvervuiling die daar werd opgemerkt, opgekuist worden. Er zijn twee catamarans onderweg vanuit Jabbeke om die klus te klaren. Dat zegt de burgemeester van Riemst, Mark Vos, donderdag na overleg met een crisiscel.

mceulemans

"Eerst gaan we stroomopwaarts bij de eerste sluis van Ternaaien kijken of er nog iets van vervuiling afkomt", legt Vos uit. Als dat niet het geval is, zullen de twee schepen van daaruit starten met de opruiming van het mazoutspoor. Er zal dan vermoedelijk de hele nacht doorgewerkt worden. De vervuiling strekt zich volgens Vos over ongeveer 30 kilometer.

Ondertussen is nog geen duidelijkheid over de oorsprong van de vervuiling, en Vos wijst erop dat het moeilijk zal zijn om dat nog te achterhalen. Mogelijk is de mazout afkomstig van een schip.

Om 9.00 uur vrijdagochtend komt de crisiscel opnieuw bijeen voor een evaluatie. De gemeentelijke prefase van het rampenplan blijft ondertussen van kracht.

Zodiacboten

Het oliespoor werd ontdekt in Kanne, bij Riemst. Het loopt van in Bassenge, bij Luik, tot in Paal, Beringen. De gemeentelijke prefase van het rampenplan werd al snel afgekondigd, waardoor de hulpdiensten meer materiaal ter beschikking kunnen krijgen.

De civiele bescherming van Brasschaat kwam ter plaatse om vanop zodiacboten het water met detergenten te behandelen. De brandweer van Bilzen, Genk en Maasmechelen werden om assistentie gevraagd. Ook Wallonië schoot te hulp. Bij de scheepvaart heeft men naar eigen zeggen zoiets nog nooit meegemaakt.

MCe/Belga, foto's TP

MEER OVER Beringen

Nu in het nieuws