"Google overtreedt privacywet"

Google overtreedt privacywet

"Google overtreedt privacywet"

Print
De manier waarop Google omgaat met de privégegevens van internetgebruikers, is illegaal. Dat vindt het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens (CBP), zo liet het donderdag weten.

"Google koppelt persoonsgegevens van internetgebruikers die via allerlei verschillende Google-diensten worden verkregen, zonder de gebruikers daarover vooraf goed te informeren en zonder daarvoor vervolgens toestemming te vragen", aldus het CBP, dat onderzoek deed naar de werkwijze van de internetgigant.

Het bedrijf koppelt de gegevens onder meer om internetgebruikers vervolgens te kunnen benaderen met advertenties en diensten die de persoon in kwestie zouden kunnen aanspreken. Google gebruikt daarvoor bijvoorbeeld privacygevoelige informatie zoals betaalgegevens en gegevens over surfgedrag.

Google geeft vooraf niet duidelijk aan welke persoonsgegevens worden gecombineerd en geeft de internetter evenmin de keuze om dat te weigeren. Het aanvaarden van algemene privacyvoorwaarden is niet voldoende, aldus het CBP. "Google spint een onzichtbaar web van onze persoonsgegevens, zonder onze toestemming. En dat is bij wet verboden", aldus CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm.

Het college heeft Google inmiddels uitgenodigd voor een hoorzitting waar duidelijk moet worden hoe het bedrijf aangepakt zal worden.

Reactie Google


Google zegt dat het zich houdt aan de Europese wetgeving op het gebied van privacybeleid. "Ons privacybeleid respecteert Europese wetgeving en stelt ons in staat om simpelere en efficiëntere diensten te creëren."

"We hebben gedurende dit proces elke mogelijkheid aangegrepen om het gesprek met het CBP aan te gaan en dat zullen we ook blijven doen."

Belga

Foto AFP

.

Nu in het nieuws