Provincie bespaart "zonder ontslagen of belastingverhoging"

Provincie bespaart zonder ontslagen of belastingverhoging

Provincie bespaart "zonder ontslagen of belastingverhoging"

Print
De provincie Antwerpen zet de komende jaren meer dan ooit in op kerntaken als de aanleg van fietsostrades, scholenbouw voor haar secundaire en hogere onderwijsinstellingen en de uitbouw van gehandicaptensport. Ondanks heel wat financiële problemen komen er voorlopig geen naakte ontslagen en geen belastingverhoging, zo kondigde het provinciebestuur donderdag aan bij de presentatie van de meerjarenplanning voor 2014-2019.

De meerjarenplanning was in feite eind september al rond, maar moest op de valreep nog herroepen worden aangezien de Vlaamse regering net toen besliste dat alle provincies het de komende jaren met een pak minder Vlaamse middelen moeten doen. Voor Antwerpen betekent dat een jaarlijkse vermindering van de inkomsten uit het provinciefonds met 6 tot 7 miljoen euro.

Het provinciebestuur besliste echter om de investeringen in de meerjarenplanning toch overeind te houden op zowat 220 miljoen euro. Het inkomstenverlies zal immers worden aangepakt door de verkoop van provinciaal patrimonium (goed voor 20 miljoen euro), een hogere raming van de inkomsten uit belastingen zonder belastingverhoging, het vooraf incalculeren van het onderbenutten van de werkingskosten en een bijdrage van drinkwatermaatschappij Pidpa (jaarlijks 1,3 miljoen euro).

"Daarover wordt nog onderhandeld, maar de provincie vraagt aan Pidpa in feite om in analogie met lokale besturen een vergoeding te krijgen voor verleende diensten", zegt gedeputeerde Peter Bellens (CD&V), zelf bestuurslid van Pidpa.

Het te koop aangeboden vastgoed omhelst onder meer het gebouw van het Provinciaal Veiligheidsinsituut (PVI) en de bijhorende Fabiolazaal vlakbij de Meir, het Qvit klooster nabij Antwerpen-Centraal en het Parkhuis aan de Koningin Elisabethlei.

.

Nu in het nieuws