PS4 onder kerstboom wordt spannend

"Sony kan de pre-orders voor de Playstation 4 niet meer garanderen op de lanceerdatum". Met dat bericht liet de Japanse elektronicagigant in augustus al weten dat het wellicht teveel hooi op de vork nam na de aankondiging van hun nieuwste spelconsole. Die vrees wordt nu bewaarheid: winkels krijgen lang niet genoeg PS4's binnen om te voldoen aan de vraag. Geruchten spreken van 9.000 PS4-consoles voor België, en dat zijn er lang niet genoeg.

"We hebben er flink wat tekort ja", zegt een medewerker bij een Bart Smit in het Antwerpse. "Mensen blijven wel reserveren omdat ze zich veiliger voelen op zo'n wachtlijst. Anders raken ze nooit aan een exemplaar, bij wijze van spreken. Ze kunnen trouwens nog steeds gereserveerd worden."

Het ziet er niet naar uit dat men snel tegemoet zal kunnen komen aan het tekort. "Wij verwachten een kleine tweede levering na Sinterklaas, en dan is het hopen dat we rond Kerstmis nog iets krijgen."

In januari gaat de PS4 pas in de vrije verkoop. De enige winkel die op de lanceerdag uitpakt met exemplaren waarvoor geen pre-order nodig is, is Media Markt Mechelen. Wanneer de winkel vrijdagochtend opent, zullen er ongeveer 200 PS4's klaarstaan. Men verwacht een hele stormloop, en dat er enthousiaste gamers voor de deur zullen kamperen.

Game Mania Merksem doet geen vrije verkoop dit jaar, zo bevestigt hun marketingafdeling. "Wij hopen in januari stilaan iedereen aan een PS4 te kunnen helpen, maar de pre-orders lopen al binnen sinds februari." In Merksem wordt een nachtopening gedaan, waarbij gamers door een muur moeten breken om hun langverwachte console te bemachtigen. "De opvallend goedkope lanceerprijs van 399 euro (de PS3 kostte 599 bij lancering, nvdr) was naar wij horen een bewuste keuze van Sony om het toestel breed in de markt te brengen. Onze klanten zijn gamers in hart en nieren en volgen het nieuws op de voet. Daarom komen de pre-orders al binnen sinds februari. Sony zegt dat we in de tweede helft van december nog een levering krijgen. We hopen uiteraard dat dit voor Kerstmis is, zodat we zoveel mogelijk mensen met een pre-order blij kunnen maken."

Op een tweehonderdtal gelukkigen in Mechelen na, lijkt het er dus niet op dat iedereen een PS4 onder de kerstboom zal vinden. Ook niet de mensen die al een pre-order plaatsten en zich dus zogenaamd van een exemplaar verzekerden.

DEVA Archieffoto AFP

Nu in het nieuws