Hulpstuk moet gewonde paarden helpen

Op vraag van een Belgische veearts van de Fédération Equestre Internationale (FEI) heeft orthopedist Danny Geraerts een speciaal toestel ontwikkeld dat gewonde paarden moet helpen. Wanneer de dieren bij een wedstrijd een trauma of breuk oplopen, maken ze die toestand door een paniekreactie dikwijls veel erger. Daardoor moeten ze af en toe ter plekke afgemaakt worden.

Het nieuwe toestel moet in zo'n geval rond de voet of het been van het paard worden aangebracht, zodat het op een veilige manier een korte verplaatsing kan maken. Zo kan het dier naar een plek worden gebracht waar het een degelijke verzorging kan krijgen.

Het idee van de veearts is door hem samen met de orthopedist uitgedacht en verder ontwikkeld tot een prototype. De Lommelse orthopedist Geraerts is praktijkleerkracht Orthopedie in het Sint-Jozefsinstituut in Geel, die het toestel nu ook in andere materialen maken. De orthopedist, die zelf in de paardensport actief is, moet het toestel heel wat dierenleed kunnen verzachten.

Hans Otten

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio