Dossier Ford Genk

Kris Peeters wil nog dit jaar akkoord over gronden Ford

Kris Peeters wil nog dit jaar akkoord over gronden Ford

Kris Peeters wil nog dit jaar akkoord over gronden Ford

Print
Vlaams minister-president en minister van Economie Kris Peeters hoopt tegen het einde van het jaar een akkoord te hebben met de directie van autobouwer Ford over de herbestemming van de gronden van Ford Genk. Lukt dat niet, dan zal de Vlaamse regering "andere pistes" moeten bewandelen. Maar voorlopig verlopen de onderhandelingen in een "vertrouwenwekkende sfeer", zo antwoordde Peeters donderdag in het Vlaams Parlement op vragen van parlementsleden Lode Vereeck (LDD) en Chris Janssens (Vlaams Belang).

Peeters voert al langer gesprekken met de Ford-top over de verwerving en herbestemming van de gronden van Ford Genk. De Vlaamse regering en Ford Europe hadden maanden geleden afgesproken om geen juridische veldslag te beginnen over de verwerving van de gronden van Ford Genk na de sluiting van de fabriek eind 2014. Er werd afgesproken de zaak "in der minne" te regelen.

Druk opgevoerd

Maar in oktober probeerde Peeters de druk wat op te voeren. Hij liet toen na een telefonisch onderhoud met Stephen Odell, topman van Ford Europe, verstaan dat Ford snel stappen moest zetten als het juridische procedures wilde vermijden.

In de commissie Economie van het Vlaams Parlement zei Peeters donderdag dat er nog steeds gesprekken lopen om tot een "onderhandelde oplossing te komen". De Vlaamse regeringsleider hoopt "tegen het einde van het jaar" een akkoord rond te hebben. De Vlaamse regering zou de gronden graag verwerven om er nadien opnieuw (industriële) activiteiten te ontwikkelen.

Trage ontmanteling

Maar Ford heeft aan Peeters laten weten dat het na een sluiting zo'n 3 jaar kan duren vooraleer de site volledig ontmanteld is. Dat zou ook blijken uit buitenlandse voorbeelden. "Drie jaar is natuurlijk heel lang voor het weghalen van materieel en outillage. We onderhandelen nog over het verkorten van die periode", aldus Peeters.

Peeters wil niet vooruitlopen op een eventuele mislukking van de gesprekken, maar zegt dat dan "andere pistes" moeten bewandeld worden en dat hij daarvoor "niet volledig ongewapend" is.

Belga, archieffoto