Turtelboom en Crombez verdedigen minnelijke schikking in zaak-Bois Sauvage

Turtelboom en Crombez verdedigen minnelijke schikking in zaak-Bois Sauvage

Turtelboom en Crombez verdedigen minnelijke schikking in zaak-Bois Sauvage

Print
"Sommigen doen hun ogen toe voor de complexiteit van de financiële strafzaken. Als in de zaak-Bois Sauvage geen minnelijke schikking was opgelegd, dan was de zaak misschien verjaard of had men die voorkennis niet kunnen bewijzen. En dan had de staat 0 euro geïnd en daar pas ik voor". Dat zegde een boze Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan een reeks parlementsleden.

Bois Sauvage had een strafrechtelijke boete van 30 miljoen kunnen oplopen voor voorkennis bij de verkoop van Fortisaandelen. Maar Bois Sauvage werd niet vervolgd en kreeg een minnelijke schikking van 8,8 miljoen euro. Dat gebeurde op basis van de nieuwe wet op de verruimde minnelijke schikking, die door de tegenstanders de "afkoopwet" wordt genoemd omdat volgens hen de rijken hierdoor een celstraf kunnen afkopen.

Lees ook: De nieuwe wet op de minnelijke schikking: voor en tegen

Shoepostprijsje


Groot was de verontwaardiging in het parlement. "Klassenjustitie", zo luidde het. Bert Schoofs (VB) spraak van een "Shoepostprijsje" en eiste dat de rechter die minnelijke schikkingen moet controleren. Jean-Marie Dedecker (LDD) vergeleek de wet met de verkoop van aflaten in de zestiende eeuw, waardoor mensen hun zonden konden afkopen.

Volgens Meyrem Almaci (Groen) "zijn alle grote fraudeurs langs de kassa gepasseerd. De afkoopwet moet afgeschaft worden. Zelfs de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois vindt nu dat zo'n minnelijke schikking op het strafregister moet komen".

Justitiepaleis


Carina Van Cauter (Open Vld) verdedigde haar minister. "De parlementsleden moeten niet beslissen of deze minnelijke schikking te hoog of te laag is. Dat moet de parketmagistraat die vordert doen. Recht spreken gebeurt in het justitiepaleis en de wetten worden hier gemaakt". Van Cauter hekelde de parlementsleden: "Minnelijke schikkingen bestaan al sinds 1935. Wie heeft er nog nooit een verkeersboete betaald?".

Voorkennis moeilijk te bewijzen


Turtelboom zegde dat momenteel 97% van de strafzaken over voorkennis zonder gevolg blijven omdat dit misdrijf zeer moeilijk te bewijzen is. "De staat zou zonder die minnelijke schikking 8,8 miljoen laten liggen en dat wil ik niet".

Ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) noemde de wet op de minnelijke schikking "een verbetering in vergelijking met vroeger. Toen was er klassenjustitie, toen gingen grote fraudeurs vrijuit door verjaring. Nu is er toch al die minnelijke schikking. Maar in de toekomst moeten we natuurlijk verder gaan".

Karin Temmerman (sp.a) wil nu dat de wet op de voorkennis wordt aangepast, zodat er makkelijker veroordelingen kunnen volgen. Sonja Becq (CD&V) pleitte dan weer voor veel eenvoudiger procedureregels.

JDW

Archieffoto Belga: de zaak Bois Sauvage in oktober 2012

.

Nu in het nieuws