Burgemeester van Malle wil geen ‘slimme camera’s’ voor trajectcontrole

Burgemeester Harry Hendrickx (DBM) van Malle is een felle tegenstander van trajectcontrole op onze wegen. “Ik wil niet dat er in West- en Oostmalle, en bij uitbreiding ook elders, zulke ‘slimme camera’s’ worden geplaatst. Ze schenden de privacy, en privacy is een grondrecht”, zegt hij.

Jan Vorsselmans

Harry Hendrickx verwijst naar het bestuursakkoord tussen DBM en N-VA waarin staat dat deze partijen in Malle geen ‘slimme camera’s’ wensen, omdat die de privacy van de burger schenden. Op de volgende politieraad van de zone Voorkempen (Brecht, Malle, Schilde, Zoersel), als het budget 2014 wordt besproken, zal de Malse burgemeester een uitvoerig betoog houden tegen het installen van dit soort camera’s.

Hij pleit wel voor het plaatsen van vaste camera’s op plaatsen waar het nodig is. Ook voor het begeleid uitbouwen van tracés voor vrachtwagens om ze uit de dorpskommen te weren, is hij vinden. “Dat heeft niets met privacy te maken, want de chauffeurs werken in dienst van firma’s”, aldus Hendrickx, die tegelijk een oproep doet aan alle juristen om hem in zijn strijd te steunen.

De Malse burgemeester wijst er tevens op dat de politie via nummerplaatherkenning maar twee procent meer criminele feiten oplost. “En dan gaar het voornamelijk om wagens die niet verzekerd zijn of niet naar de controle zijn geweest. Bovendien blijken de nummerplaten van échte criminelen veelal vals te zijn. Ja, waar zijn we mee bezig?”

Volgens Hendrickx kost niet alleen het installeren van de camera’s, maar ook het opvolgen van de beelden en het gepast reageren daarop door politiepatrouilles handenvol geld. “We zullen personeel bij moeten aanwerven. Wie gaat dat betalen? We hebben daarvoor gewoon geen geld. Het zou beter zijn dat de politie voor meer veiligheid zou zorgen door aanwezig te zijn aan de schoolpoorten, want dat dat gebeurt te weinig.”

JAN VORSSELMANSMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio