ABVV vreest sociale dumping door komst Ryanair

De centrales luchtvaart van het ABVV tonen zich donderdag ongerust over de gevolgen van de komst van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair naar Brussels Airport. Ze vrezen met name opnieuw sociale dumping in de luchtvaartsector, zo melden ze in een persbericht.

"Ryanair is niet enkel bekend als lagekostenmaatschappij. Hetzelfde Ryanair staat bij de Europese Transport Federatie (de Europese transportvakbond) bekend als ronduit vakbondsvijandig. De voorbije jaren bouwde Ryanair zich een stevige reputatie op als vakbondbasher. Wie opkomt voor personeelsrechten, gaat er zonder pardon uit", zo klinkt het.

Achterpoortjes

Dat Ryanair zijn prijzen laag kan houden, realiseert het volgens de socialistische vakbond onder andere door handig in te spelen op de gebrekkige sociale Europese regelgeving. "Piloten en cabinepersoneel worden in Ierland ingeschreven tegen lage kost, maar ingezet in de rest van Europa. Basis in Ierland, werkplek in België. Dit heeft een naam: sociale dumping. Op die manier worden andere luchtvaartmaatschappijen, die wel de sociale regels van ons land naleven, in de tang genomen."

Voor de vakbond zijn "alle bedrijven die werk willen verschaffen in ons land welkom". "Cowboys die het personeel wil laten werken onder onaanvaardbare omstandigheden, en die de sociale dialoog ondermijnen, bedenken zich best twee keer. Zij moeten de Belgische wetgeving toepassen", luidt het.

Belga, archieffoto

Nu in het nieuws