Di Rupo toch geen burgerlijke partij tegen kamerlid dat hem pedofiel noemde

Di Rupo toch geen burgerlijke partij tegen kamerlid dat hem pedofiel noemde

Di Rupo toch geen burgerlijke partij tegen kamerlid dat hem pedofiel noemde

Print
Premier Elio Di Rupo heeft zich tot op vandaag geen burgerlijke partij gesteld tegen parlementslid Laurent Louis (foto links), zo meldt het Brusselse parket donderdag. Het parket ontkent daarmee berichten in de kranten Le Soir en De Standaard, die melding maakten van de burgerlijke partijstelling van de premier. Het kabinet-Di Rupo is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Het gerechtelijk onderzoek dat het Brusselse gerecht voerde naar Laurent Louis is intussen wel afgerond. Het dossier komt op 21 januari voor de raadkamer en het Brusselse parket heeft gevraagd om de onschendbaarheid van Laurent Louis op te heffen.

Dossier Dutroux

Kamerlid Laurent Louis kwam in 2012 in opspraak omdat hij stukken uit het dossier Dutroux in bezit had en verspreidde, waaronder beelden van de vermoorde meisjes Julie en Melissa. Op 22 december beschuldigde Louis de premier dan van pedofilie. Die dag was volgens hem de internationale dag van de pedofielen. "Ze worden beschermd door hooggeplaatste vrienden. Ze zitten op de belangrijkste functies in dit land. Denk maar aan de eerste minister, Elio Di Rupo", verklaarde hij.

Di Rupo diende zelf geen klacht in maar het Brusselse parket liet wel een gerechtelijk onderzoek openen naar de verschillende feiten. Dat onderzoek is afgesloten en het dossier komt op 21 januari voor de Brusselse raadkamer. Die moet dan beslissen of Laurent Louis voor de correctionele rechtbank moet verschijnen.

Parlementaire onschendbaarheid

Voor het zover is, moet de parlementaire onschendbaarheid van het kamerlid wel opgeheven worden. Het Brusselse parket-generaal heeft daartoe een verzoek ingediend en dat wordt op 5 december behandeld door de bevoegde kamercommissie. Die commissie zal een rapporteur aanduiden, die de zaak moet voorbrengen in de plenaire zitting, waar Laurent Louis zelf gehoord wordt. Daarna volgt er een stemming achter gesloten deuren, aldus kamervoorzitter André Flahaut.

.

Nu in het nieuws