"Zet uw bril dan op!"

Print
Zandhoven -

N-VA Zandhoven en Zoersel brachten woensdag Ann Van Laer (nationaal secretaris ACV), Christine Mattheeuws (voorzitter Neutraal Syndicaat Zelfstandigen) en econoom Ivan Van de Cloot in debat. Het was de eerste keer dat er zo'n panelgesprek tussen mensen van verschillende strekkingen rond sociaaleconomische thema's in Zandhoven werd georganiseerd.
En blijkbaar is er interesse, want 130 mensen ruilden op een kille herfstavond hun gemakkelijke zetel in voor de zitjes van parochiehuis De Griffel in Pulle.

N-VA had er op voorhand op gehamerd dat alle politieke kleuren welkom waren. En in grote lijnen waren ze er, want naast N-VA waren zowel mensen van Open Vld, Groen, Vlaams Belang en LDD vertegenwoordigd. Als N-VA'ster kwam Zoersels burgemeester Liesbeth Verstreken meeluisteren. Ook Zandhovens burgemeester Luc Van Hove (CD&V) was uitgenodigd, maar hij kwam niet. Zandhovense ACW'ers waren wel aanwezig.

Bleek dat vooral de vrouwen scherp op dreef waren. Confederalisme, de financiering van de sociale zekerheid, vermogensheffing: het was duidelijk dat de visies van ACV en NSZ lijnrecht tegenover elkaar staan. En dat er veel zelfstandigen in de zaal zaten, want Mattheeuws kreeg de meeste goedkeuring. Af en toe zaten de dames mekaar net niet in de haren. "Zet uw bril dan op", riep de NSZ-voorzitster op een gegeven moment tegen de ACV-voorzitster.

Onder de pauze mocht iedereen vragen formuleren. "Voorlopig vind ik het nog geen écht debat", vond Leo Rens (Groen). "Maar het is fijn te merken dat mensen gretig zijn naar een avond met wat inhoud. Vorige week organiseerde de KVLV een debat rond euthanasie in De Griffel, en dat lokte ook een volle zaal."

Patrick Van Geertsom uit Pulderbos vond het positief dat moderator Lex Moolenaar de debattanten de tijd gunde om hun standpunten te formuleren. "Hierdoor wordt het minder snedig, maar langs de andere kant is het ook wel goed."

Dorien Claes (25) uit Vorselaar, leerkracht Economie in het Annuntia- Instituut in Wijnegem, wou vooral Ivan Van de Cloot live bezig horen. "Een van onze beste economen. Ik vind hem de sterkste van de avond." Het debat was gratis, al stond er wel een collectebus voor Music for Life, ten voordele van MSA, de ziekte waaraan Flor Van Noppen lijdt. Een prominente Vlaamse leeuwenvlag en een stand met N-VA-gadgets ontbraken niet.
Copyright ©

Kristin Matthyssen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio