Terloplein verandert mogelijk in al-Khattabiplein

Volgt Borgerhout Parijs of kiest het voor Zwitserse neutraliteit bij de keuze van een nieuwe officiële naam voor het Terloplein? Vrijdag kunnen alle buurtbewoners stemmen op drie mogelijke namen die het district kiest uit alle voorstellen die het binnen kreeg.

jrosquin

Het district wil het vernieuwde Terloplein of Wijnegemplein, zoals het in de volksmond genoemd wordt, een officiële naam geven. Het deed een oproep om voorstellen in te dienen. Vrijdag kunnen buurtbewoners tijdens het openingsweekend van het nieuwe pleinhuis Zermatt een stem uitbrengen op een van de drie voorstellen die het districtsbestuur uit de inzendingen selecteerde.

“De naam die de meeste stemmen haalt, zal door het district aan de straatnaamcommissie worden voorgelegd nadat we al onze adviesraden hebben geconsulteerd. De straatnaamcommissie legt ten slotte een advies voor aan de gemeenteraad”, licht districtsschepen Zohra Othman (PVDA) toe.

Drie suggesties

Enkele buurtbewoners, met als voortrekker de 25-jarige student Yassine Channouf, lanceerden via Facebook een oproep met drie suggesties die verwijzen naar een opmerkelijk Marokkaanse persoonlijkheid.

Bovenaan het lijstje staat Abdelkrim al-Khattabiplein, vernoemd naar een verzetsheld uit het Rifgebergte in het noorden van Marokko. “Hij speelde een cruciale rol in het bestrijden van het kolonialisme in Marokko”, zegt Channouf. Een tweede suggestie is het Mohamed Achrakplein, een verwijzing naar een Marokkaanse jongen die in Borgerhout is opgegroeid. De moord op Achrak leidde tot de befaamde rellen op de Turnhoutsebaan in 2002.

Tot slot ziet hij ook een Mohamed Bouaziziplein zitten. “Mohamed Bouazizi is een jonge Tunesische fruitverkoper die zich in december 2010 in brand stak als protest tegen de corruptie en armoede in zijn land. Daarmee gaf hij onbewust de aanzet tot de Arabische Lente."

Niet-politiek getinte naam

Buurtregie maakte nog geen selectie uit de binnengekomen voorstellen. Het districtsbestuur vindt het wel belangrijk dat de nieuwe naam gedragen wordt door de buurt. N-VA Borgerhout vroeg tijdens de districtsraad om voor een niet-politiek getinte naam te kiezen.

Vrijdag zal blijken of Borgerhout, dat vijftig jaar migratie wil vieren, een Marokkaanse pleinnaam zal kiezen of de voorkeur geeft aan een meer neutrale naam.

Eef Janssens Foto: Eef Janssens

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio