Plannen voor WHaMM: "En ons Brouwershuis dan?"

Plannen voor WHaMM: En ons Brouwershuis dan?

Plannen voor WHaMM: "En ons Brouwershuis dan?"

Print
Dinsdag toonde professor Eric Van Hooydonk de maquette van een ambitieus maritiem museum. “En hoe staat het dan met ons plan voor het Brouwershuis, waarvoor wij al twaalf jaar aan het lobbyen zijn bij de stad?”, reageert Wilfried Patroons.

“Dat professor Van Hooydonk zo veel belangstelling krijgt van het stadsbestuur is enigszins frustrerend”, vindt Wilfried Patroons, voormalig pr-man van brouwerij De Koninck. “Wij ijveren al twaalf jaar voor de restauratie van het Brouwershuis uit de zestiende eeuw op de Brouwersvliet. De opeenvolgende stadsbesturen van Leona Detiège, Patrick Janssens en Bart De Wever hebben ons daarover allerlei beloften gedaan, maar er is na al die jaren nog steeds geen groen licht voor het restauratiedossier.”

Patroons en de Vrienden van het Brouwershuis willen een klein museum met een bijbehorend café inrichten over de rijke geschiedenis van Antwerpen als bierstad. “Al in 2002 hebben we een businessplan ingediend bij het stadsbestuur om het museum zelfbedruipend te maken”, zegt hij. “In 2008 is er een architect aangesteld. Maar de communicatie van de stad is gebrekkig en de zaak wordt telkens weer uitgesteld.”

“Het zou me verbazen als het stadsbestuur wil investeren in een project dat 100 miljoen euro zou kosten, als het er in twaalf jaar niet eens toe komt om ons bescheiden restauratiedossier goed te keuren”, zegt Wilfried Patroons.

Lees ook: Na het MAS, het WHaMM

“De jongste twee jaar hebben we met het MAS en het Red Star Line Museum twee musea geopend die een link met ons maritieme verleden hebben”, reageert havenschepen Marc Van Peel (CD&V) vanuit Mumbai op de plannen voor het World Harbour and Maritime Museum (WHaMM) van Van Hooydonk. “Het is niet verkeerd om te dromen, maar het zou niet realistisch zijn om te zeggen dat er op korte termijn een volledig nieuw maritiem museum komt.”

WD, PVDP
Foto Bert Hulselmans

.

Nu in het nieuws