1 / 3

Studenten tonen kunst in hun kot

"Kunst hoort niet perse in een museum, het hoort overal". Het waren die woorden van wijlen kunstenaar Marcel Broodthaers die als inspiratie dienden voor de allereerste Kotroute vijf jaar geleden. Het evenement wordt georganiseerd in vijf grote Vlaamse steden. Voor Antwerpen was het derde keer.

ikerremans

"Jonge kunstenaars en artiesten kunnen dankzij de Kotroute een groter publiek bereiken", vertelt Inge De Wolf van het organiserende AmuseeVous. De vzw brengt jongeren en musea dichter bij elkaar. "En studenten vinden het gewoonweg leuk om eens bij een ander binnen te gluren." In Gent kon de Kotroute op zo'n 400 bezoekers rekenen, Antwerpen had zo'n 200 inschrijvingen.

Negen studentenkoten stonden open voor ongeveer 15 kunstenaars en artiesten. De route strekte zich uit van het Sint-Jansplein tot aan de Veemarkt.

Intieme sfeer

Er viel heel wat te zien en te beleven. Het huis van Senna Theuwissen (26), een studente kunst- en cultuurbemiddeling diende als decor voor haar eigen kunstwerk. Dat bestond uit dagboekfragmenten en een oude video die werd geprojecteerd op de knopenverzameling van haar grootmoeder. Op Klapdorp toonde kotbewoonster Katrien Paulussen haar 'layercakes' van verf, gips en stof. Daarnaast stelde ze het ganse huis ook open voor tal van andere kunstenaars.

Maar de Kotroute telde niet enkel studentenkoten. Vijf juwelenontwerpers in spe palmden de Ossenmarkt in met hun geschreven manifest en gesloten vrachtwagen met opdruk 'Metaalgeld-Waardetransport'. De creatie was volledig voor interpretatie vatbaar en luisterde naar de naam 'Jewelbox' "Het is heel moeilijk om één grote blikvanger te definiëren", aldus nog de woordvoerster van het evenement. "Elk werk heeft zijn waarde. Sommige creaties worden zelfs verkocht. Maar het allerleukste is toch wel het intieme en gezellige karakter van de Kotroute én de enthousiaste gastheren en -vrouwen."

De feestelijke opening van het evenement vond plaats in het Rockoxhuis in de Keizerstraat met onder andere een optreden van Adil & A.K.A. en You On Stage. Om 19.30 uur zwermden de bezoekers uit naar hun favoriete koten.

Lees het volledige verslag met reacties in Gazet Van Antwerpen.

ELLEN BOGAERT Foto's: Wim Hendrix

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio