Promotaks in 2014 van start

De promotaks komt er. De gemeenteraad stemde, zij het hier en daar met de nodige kritiek, in om commercieel Mortsel vanaf volgend jaar een extra belasting te laten betalen.

Slaets Seppe

Met die taks wil het stadsbestuur in de toekomst tal van activiteiten organiseren om zowat alle handelskernen extra in de kijker te zetten. Mortsel wordt daarbij verdeeld in drie zones en afhankelijk van de ligging en de oppervlakte van de zaak betalen de eigenaars jaarlijks 50 tot 350 euro, geheel fiscaal aftrekbaar. “En wij engageren ons om een bedrag te voorzien dat jaarlijks overeenstemt met het dubbele van de geïnde gelden. Zo geven we samen het imago van onze stad een nieuwe boost”, verduidelijkte burgemeester Erik Broeckx (N-VA) nog een keertje tijdens de zitting. “Dit is de zoveelste belasting op rij voor de middenstand”, meende Marc Schampaert van VB. “Het stadsbestuur wil het winkelcentrum een nieuwe boost geven, maar wel op kap van de slachtoffers van al die werkzaamheden. Het enige positieve is dat deze belasting ook voor de grote ketens geldt.”

Open Vld beaamde dat laatste en toonde zich voorzichtig positief. “En we zullen deze maatregel, met veel goede intenties alsook met nog vele blinde vlekken, kritisch opvolgen.” VB stemde uiteindelijk tegen de promotaks. Open Vld ging akkoord met het voorstel van de meerderheid. Mortsel Anders en Groen onthielden zich. “Ik ben teleurgesteld. Hopelijk doet deze belasting niet nog meer handelszaken de das om”, reageert Melissa Smets-Dejongh van restaurant Cosy Kitchen. “Er moet effectief wel iets gebeuren met dat geld”, besluit Nicky Melkert, met Brasserie La Capitale één van de nieuwkomers in Mortsel. “Zorgt de taks voor extra volk in Mortsel, meer evenementen op het plein en een grotere omzet voor ons? Dan zullen we die graag betalen.”

Seppe SLAETS
Foto SVdE
Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio