Tot twee jaar jeugddetentie gevraagd in zaak van 'kopschoppers'

Tot twee jaar jeugddetentie gevraagd in zaak van 'kopschoppers'

Tot twee jaar jeugddetentie gevraagd in zaak van 'kopschoppers'

Print
Turnhout - De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch heeft woensdag tijdens een besloten zitting tegen twee minderjarige verdachten die betrokken waren bij de ernstige mishandeling van een 22-jarige man op de Vestdijk in Eindhoven op 4 januari 2013 een jeugddetentie van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, gevorderd voor Brent L. en 18 maanden waarvan 9 maanden voorwaardelijk voor Tom K.
De rechtbank veroordeelde enkele maanden geleden de verdachten die nu in hoger beroep terecht staan tot 10 maanden jeugddetentie waarvan 4 maanden voorwaardelijk en 6 maanden jeugddetentie waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Deze straffen lagen aanzienlijk lager dan de strafeisen van de officier van justitie. In beide zaken stelde het OM hoger beroep in. Het hoger beroep richt zich tegen de (te lage) opgelegde straffen en tegen de vaststelling door de rechtbank dat door de wijze waarop de beelden in de media zijn getoond sprake is van een onherstelbaar vormverzuim en dat om die reden strafkorting op zijn plaats was. Dit stond centraal bij de hoger beroepsbehandeling van vandaag.
De advocaat-generaal vindt dat de geëiste straffen recht doen aan de ernst van het feit en dat bij de hoogte van de eisen geen rekening hoeft te worden gehouden met de grote (social) media-aandacht na het tonen van de beelden. "Verdachten hebben buitensporig geweld toegepast op het slachtoffer. Eén van de twee nam het initiatief waarna ook de andere hem enkele malen tegen het hoofd trapte. Vervolgens laten ze hem hulpeloos en buiten bewustzijn op straat liggen en vertrekken. Het handelen door verdachten had het slachtoffer zijn leven kunnen kosten. Het kan niet zo zijn dat verdachten voordeel trekken uit de publiciteit. Verdachten hadden, gezien de ernst van de geweldpleging, kunnen weten dat veel in het werk zou worden gesteld om tot een oplossing van de zaak te komen. Desondanks hebben zij de keuze gemaakt zich niet te melden bij de politie en daarmee een uitzending van de beelden noodzakelijk gemaakt om tot een oplossing van de zaak te komen. De geëiste straffen doen dan ook recht aan de ernst van het feit en het geschokte veiligheidsgevoel van de samenleving", aldus de advocaat-generaal op de zitting.
De uitspraak valt op 11 december.

Toon Verheijen
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio