Berlusconi uit de Senaat gezet

Berlusconi uit de Senaat gezet

Berlusconi uit de Senaat gezet

Print
De vroegere Italiaanse regeringsleider Silvio Berlusconi moet zijn mandaat in de Senaat afgeven. De 'Senato della Repubblica' stemde woensdag voor de uitsluiting van de wegens belastingfraude veroordeelde politicus.

Daarmee verliest de 77-jarige Berlusconi zijn belangrijkste openbaar ambt. Bovendien mag hij zich zes jaar lang geen kandidaat meer stellen voor nieuwe politieke ambten.

De Senaat moest over de uitsluiting van Berlusconi stemmen, nadat deze in augustus wegens belastingfraude werd veroordeeld. Rechtsgeldig veroordeelde politici mogen in Italië geen politieke functie meer uitoefenen.

Tot op het laatst hadden Berlusconi en zijn partij alles geprobeerd om de dreigende uitsluiting in de Senaat te voorkomen. De aanhangers van Berlusconi hadden in Rome gedemonstreerd en voor een "staatsgreep" of "het einde van de democratie" gewaarschuwd. Berlusconi zelf betuigde voor zijn aanhangers opnieuw zijn onschuld. "Vandaag is een bittere dag en een dag van verdriet voor de democratie", zei hij.

"Niet naar klooster"

De drievoudige premier kondigde aan toch in de politiek te willen blijven. "Ik trek me niet in een klooster terug, we zijn hier en blijven hier", verklaarde hij.

Berlusconi was begin augustus in het Mediaset-proces tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar drie daarvan vallen door een amnestieregeling weg, zodat hij slechts een jaar gemeenschapsdienst moet verrichten. "Dat vonnis schreeuwt om wraak voor God en alle mensen", zei de veelbesproken man voor duizenden aanhangers. "Het is louter gebaseerd op vermoedens en theorieën en niet op feiten of getuigenissen", luidde zijn kritiek.

Belga, Foto AFP

.

Nu in het nieuws