Politie gaat dan toch niet staken

De politievakbonden hebben hun stakingsaanzegging opgeheven die ze hadden ingediend om te eisen dat de bevoegde ministers voldoende maatregelen zouden nemen in de strijd tegen geweld op politie. Dat melden de kabinetten van Binnenlandse Zaken en Justitie woensdag, en wordt bevestigd door de vakbonden.

De vakbonden zaten woensdag samen met minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet en minister van Justitie Annemie Turtelboom. Op 23 oktober - toen de vakbonden actie voerden in het centrum van Brussel - hadden de ministers aan hen al meegedeeld in welke mate eerdere engagementen waren geconcretiseerd.

De actie in Brussel eind oktober was het gevolg van de rellen in de wijk Meulenberg in Houthalen. Daarbij raakte een politieman zwaargewond.

Woensdag gaven de ministers opnieuw een stand-van-zaken. De vakbonden toonden zich tevreden na afloop. Ze hieven hun stakingsaanzegging op en zullen opnieuw deelnemen aan het sociaal overleg. "Er zit schot in de zaak", zei Gert Cockx, nationaal voorzitter van het Nationaal Syndicaat van het Politie- en Veiligheidspersoneel (NSPV). "We gaan daarom samen verder."

In een persbericht zeggen de ministers "erg opgetogen" te zijn, "gezien het belang van de sociale dialoog".

Belga, Archieffoto PN

Nu in het nieuws