Proces bende van douanier - 'Schatbewaarder' ontkent witwaspraktijken

Proces bende van douanier - 'Schatbewaarder' ontkent witwaspraktijken

Proces bende van douanier - 'Schatbewaarder' ontkent witwaspraktijken

Print
Op het proces van de 'bende van de douanier' heeft de advocaat van Anthony V.D.L. (36, foto) woensdag als laatste gepleit. Zijn cliënt was volgens het openbaar ministerie de 'schatbewaarder' van de organisatie die de criminele opbrengst van de cocaïnetransporten wit gewassen had en versluisd had naar buitenlandse bankrekeningen. V.D.L. betwist dat echter.

Er hangt de dertiger vijf jaar cel en 550.000 euro boete boven het hoofd. Hij had tussen januari 2011 en oktober 2012 bijna een miljoen euro aan cash stortingen gedaan op diverse bankrekeningen. Volgens de procureur, die ook de verbeurdverklaring van ruim 862.000 euro vorderde, had hij het geld van douanier Tim D. gekregen, maar V.D.L. betwist dat.

"Veel van dat cash geld is afkomstig van zijn twee goed draaiende horecazaken. En ja, het gaat dan vooral om zwart geld, maar daar ligt hij nu niet van wakker, wel van het feit dat hij aanzien wordt als witwasser", stelde advocaat Walter Damen.

'Geld van erfenis'

V.D.L. erkent wel dat hij op vraag van de douanier een rugzak met 300.000 euro in zijn kluis bewaard had, maar hij dacht begrepen te hebben dat het geld van een erfenis afkomstig was. Hij betwist ook niet dat hij samen met Tim D. op decadente wijze gefeest had, maar dat betekende nog niet dat zulks met crimineel geld gefinancierd werd.

"Hij zat in het 'bling bling milieu'. Ze huurden met acht of met tien man een privéjet, wat zowat 2.000 euro per persoon kostte, en vlogen ermee naar Formule 1-wedstrijden. Iemand die 2.000 euro per maand verdient, kan dat niet, maar iemand die een omzet van een miljoen draait wel. Hij had die gewoonte om privéjets te huren ook van thuis uit meegekregen", aldus Damen.

Vonnis op 3 januari.

.

Nu in het nieuws