Nieuwe gordijnzwam ontdekt in Viersel

Print

Nieuwe gordijnzwam ontdekt in Viersel

Zandhoven - In Vlaanderen zijn recent vijf nieuwe soorten gordijnzwammen ontdekt, een groep plaatjeszwammen met roestbruine sporen, die in symbiose leven met bomen en struiken. Dat meldt Natuurpunt woensdag.
De naam "gordijnzwam" verwijst naar een "gordijntje", een hoop spinnenwebachtige draadjes, die in jonge toestand (voor het hoedje helemaal opengaat) tussen de steel en de hoedrand zitten. "Gordijnzwammen vormen met circa 2.000 soorten het grootste plaatjeszwammengeslacht van Europa", verduidelijkt Wim Veraghtert van Natuurpunt.

"Veel mycologen worden niet meteen vrolijk bij het zien van zo'n gordijnzwam. De paddenstoelen hebben de reputatie lastig (of soms onmogelijk) te determineren te zijn." Doorzetters van de Koninklijke Vlaamse Mycologische Vereniging kozen gordijnzwammen als studieobject en brachten hun bevindingen samen in een pas verschenen boek Cortinariussubgenus elamoniain Vlaanderen. Daarin staan niet alle in Vlaanderen voorkomende gordijnzwammen, maar wel alle soorten uit de lastigste, maar meest voorkomende groep gordijnzwammen, het subgenus Telamonia, soms ook gordelstelen genoemd.

Alleen al van die groep gordijnzwammen (de gordelstelen) wist de werkgroep 117 soorten en variëteiten op te tekenen uit Vlaanderen. In het nieuwe gordijnzwammenboek noemen de vijf nieuwe soorten: Cortinarius subrhombisporus (uit Wuustwezel), C. rubenii(uit Schilde, opgedragen aan Ruben Walleyn), C. vandervekenianus (uit Tervuren, opgedragen aan wijlen prof. Van der Veken), C. subdecipiens (uit Lummen) en C. salicticolus (uit Viersel). De laatste soort, Roodbruine moerasgordijnzwam gedoopt, werd tot nog toe enkel aangetroffen in gebieden van Natuurpunt: de Kleine Netevallei in Viersel en de Bonte Klepper in Rijkevorsel.

KMa
Foto André De Haan

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio