Bois Sauvage koopt Fortis-proces af

Bois Sauvage koopt Fortis-proces af

Bois Sauvage koopt Fortis-proces af

Print
De holding Bois Sauvage heeft een minnelijke schikking bereikt met het Brusselse parket met betrekking tot vermoedelijke feiten van misbruik van voorkennis bij de verkoop van Fortis-aandelen in oktober 2008.

Ook de andere verdachten in het dossier, twee bedrijven en vier (ex-)toplui van de holding, onder wie voormalig VBO-topman Luc Vansteenkiste, bereikten een dergelijke schikking. Als de rechtbank die schikking homologeert, komt er een einde aan de strafvervolging. Dat bevestigt het Brusselse parket.

De feiten dateren van begin oktober 2008, tijdens de neergang van Fortis. Vansteenkiste was op dat moment onafhankelijk bestuurder bij Fortis-bank en nam deel aan een raad van bestuur waarop de toenmalige Fortis-topman Herman Verwilst de ontmanteling van Fortis toelichtte. Die ontmanteling zou diezelfde dag nog, na het sluiten van de beurzen, publiek worden gemaakt. Het aandeel zou vervolgens geschorst worden.

Volgens het Brusselse gerecht bleek uit telefoonanalyse dat Vansteenkiste meteen na afloop van de raad van bestuur belde met Vincent Doumier, de CEO van Bois Sauvage, dat een groot pakket Fortis-aandelen bezat. Doumier zou vervolgens de andere toplui van Bois Sauvage verwittigd hebben en in de uren daarop verkochten zowel Bois Sauvage als haar toplui grote pakketten Fortis-aandelen. Op die manier vermeden ze het waardeverlies dat die aandelen de dagen nadien ondergingen.

Het Brusselse parket vervolgde de verschillende verdachten voor de strafrechter maar heeft met hen nu minnelijke schikkingen bereikt. Het totale bedrag van die schikkingen bedraagt net iets minder dan 9 miljoen euro en omvat zowel de geschatte vermogensvoordelen, de boetes en de procedurekosten.

Belga, Archieffoto Belga: De eerste zitting van het Bois Sauvage-proces.

.

Nu in het nieuws