NuvaRing even gevaarlijk als Diane 35-pil

NuvaRing even gevaarlijk als Diane 35-pil

NuvaRing even gevaarlijk als Diane 35-pil

Print
De vaginale NuvaRing die jonge vrouwen al een tiental jaar gebruiken als alternatief voor een anticonceptiepil blijkt nu even gevaarlijk als de Diane 35-pil. Sterker nog, het risico op een trombose zou twee keer zo hoog zijn als bij een pil van de tweede generatie. Dat schrijft De Morgen.

Medicijnfabrikant Organon (nu MSD) bracht de NuvaRing tien jaar geleden op de markt. Die moest gezonder zijn omdat de dosis hormonen een stuk lager zou liggen. Deskundigen vermoeden echter al langer dat ook de NuvaRing het risico op trombose verhoogt. Dat werd vorig jaar bevestigd in een grote Deense studie die in The British Medial Journal verscheen.

Nog geen Europese slachtoffers bekend

6,5 op de 10.000 vrouwen die de vaginale ring gebruikten hadden een trombose. Dat zijn er evenveel als zij die de Diane 35-pil slikken. MSD zegt dat het onderzoek niet klopt en verwijst ook naar een eigen, groot onderzoek dat geen verhoogd risico zou aanduiden. In de Verenigde Staten dienden vrouwen al claims in. In Europa zijn er nog geen slachtoffers in verband gebracht met de NuvaRing.

archieffoto

.

Nu in het nieuws