Illegaal hout dat via Antwerpen reisde, in Duitsland in beslag genomen

Illegaal hout dat via Antwerpen reisde, in Duitsland in beslag genomen

Illegaal hout dat via Antwerpen reisde, in Duitsland in beslag genomen

Print
Voor het eerst sinds de nieuwe Europese Houtverordening (EUTR) van kracht is, hebben autoriteiten illegaal gekapt hout uit Congo in beslag genomen. Het gaat om twee ladingen kostbaar wengé dat via Antwerpen in Duitsland terecht kwam, meldt Greenpeace.

"De in Duitsland geconfisqueerde boomstammen zijn afkomstig van Bakri Bois Corporation (BBC), een houtkapbedrijf van een Libanese zakenman die actief is in Congo", verduidelijkt Filip Verbelen (Greenpeace). "De stammen werden ingevoerd via de haven van Antwerpen en waren bestemd voor de Zwitserse houthandelaar Bois d'Afrique Mondiale. Uiteindelijk werd het hout officieel in de Europese markt gezet bij verschillende Duitse houthandelaars."

Greenpeace

Nadat Greenpeace eerst de Belgische autoriteiten inlichtte, en later ook de Duitse autoriteiten, werd eind augustus een deel van de lading in beslag genomen bij een houthandelaar nabij de stad Gütersloh, in het noorden van Duitsland. Een ander deel werd op niet-gekende Duitse locatie in beslag genomen.

Het gaat om de allereerste inbeslagname van illegaal hout, sinds de nieuwe Europese houtwetgeving (EUTR) op 3 maart van kracht werd. "Nu Duitsland eindelijk een voorbeeld heeft gesteld, hernieuwt Greenpeace ook zijn oproep aan de Belgische autoriteiten om de Europese houtwetgeving op dezelfde consequente manier te gaan toepassen", zegt de organisatie, die verder hoopt dat andere Europese landen het voorbeeld zullen volgen.

Op 25 maart werd in de Antwerps haven al 40 kubieke meter verdacht Congolees afrormosiahout geblokkeerd, maar uiteindelijk toch vrijgegeven. Een Gentse criminologe verklaarde in december vorig jaar nog dat naar schatting vijftien tot dertig procent van het hout dat de Europese Unie binnenkomt, gekapt is in beschermde bossen, of een beschermde soort is die zonder de nodige vergunningen is gekapt.

Archiefbeeld

.

Nu in het nieuws