Fitheidstest voor brandweerlui wordt tweejaarlijks

Fitheidstest voor brandweerlui wordt tweejaarlijks

Fitheidstest voor brandweerlui wordt tweejaarlijks

Print
Brandweermannen zullen maar om de twee jaar een fitheidstest moeten afleggen. Dat zegt de kabinetschef van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) vandaag in onze krant. Dinsdag klonk het nog dat Milquet een jaarlijkse test wilde invoeren.

De fysieke tests zijn door Milquet in een ontwerptekst gegoten. Het gaat om proeven als het slepen van een pop van 80 kilogram over een afstand van 15 meter of een traplooptest met gewichten. De Brandweer Vereniging Vlaanderen (BVV) zei te vrezen voor het lot van de brandweervrijwilligers. Een korpschef liet optekenen dat "tachtig procent van mijn mensen gaat buizen".

Tweejaarlijks

Milquet zou de test nu pas om de twee jaar laten doorgaan. "Na consultatie van alle partners hebben we beslist om de fitheidstest voorlopig tweejaarlijks te maken en een overgangsfase van één tot vier jaar in te voeren, afhankelijk van de leeftijd, waarin de brandweermensen zich kunnen voorbereiden", aldus Peter Vansintjan van het kabinet-Milquet. "Ieder brandweerkorps krijgt daarvoor een sportmonitor."

Lees ook: "Jaarlijkse fysieke tests voor brandweer zijn doodsteek voor de vrijwilligers"

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws