Geen kerkelijke uitvaarten meer in aula's

Geen kerkelijke uitvaarten meer in aula's

Geen kerkelijke uitvaarten meer in aula's

Print
Mechelen - In aula's van de stad of de privé zullen in de toekomst geen liturgische diensten voor uitvaarten meer plaatsvinden. Dat kondigt de Mechelse Kerk aan. Ook een functie als uitvaartkerk zit er voor de parochie van Sint-Gummarus in Mechelen-Noord niet in.
De parochianen van Sint-Gummarus zijn ontgoocheld over de sluiting van hun kerk aan de Kerkhoflei. Ergens hadden de gelovigen gehoopt dat ze nog een reden van bestaan kon hebben als uitvaartskerk. Het voorbije jaar waren er 76 begrafenissen. Désiré Meel: "Voor veel oudere gelovigen gaat zo een laatste wens in vervulling: een kerkelijke begrafenis. Volgens een begrafenisondernemer uit onze buurt zal zonder deze kerk zeker de helft van de nabestaanden voor een dienst in de aula kiezen. Waarom Sint-Gummarus dan niet behouden, al is het maar tijdelijk?"

Thérèse Goovaerts knikt instemmend. "Je hebt hier gratis parking en de begraafplaats is vlak bij. In de omgeving van bijvoorbeeld de Sint-Jans- en de Sint-Katelijnekerk ligt parkeren een stuk moeilijker. Trouwens, hoe moeten wij daar als oudere mensen geraken? Met de bus? Dat aanbod is ondertussen ook sterk verminderd", vertelt de dame.

De installatie van een uitvaartkerk is voor het bisdom niet aan de orde. "Ik geef toe, wij hebben daar eventjes over nagedacht. Maar we zijn niet bereid mee te gaan in de commercialisatie van de kerk", reageert deken Guy De Keersmaecker. Hij kondigt ook aan dat er geen liturgische diensten meer zullen plaatsvinden in aula's van de stad of de privé, zoals aartsbisschop Léonard onlangs aankondigde.

Lees ook de reportage over de hervorming van de Mechelse parochies in onze woensdagkrant.

SVH

Foto Patrick Hattori

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio