Natuurgebied Sint-Filips jarenlang vervuild

Bij grondboringen in het fort Sint-Filips aan de Scheldelaan werd dinsdag een vat met industrieel afval geraakt. In het natuurgebied blijkt decennialang afval gedumpt te zijn.

drombouts

In opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zijn de bedrijven Geosonda en Ecorem bezig met een bodemonderzoek aan het fort Sint-Filips. Dat fort is gelegen tussen de Scheldelaan en de Schelde zelf ter hoogte van de tweede Scheldebocht, tegenover de Kallo sluis.

Het fort dateert al van in de zestiende eeuw en was in 1914 de plaats waar de capitulatie van Antwerpen aan de Duitsers werd bevolen. Het fort is eigendom van het Havenbedrijf en is het erkend als natuurgebied. “Met het onderzoek dat nu aan de gang is willen we de historische verontreiniging in kaart brengen”, legt Annick Dirckx van het Havenbedrijf uit.

Die verontreiniging zou al dateren van de jaren vijftig tot zeventig. “Toen dacht men nog dat afval onder de grond stoppen de beste manier was om er vanaf te geraken”, zegt Dirckx. “Het onderzoek is al aan de gang sinds begin 2013 en zal pas half 2014 afgerond worden. Dan zullen ook de resultaten bekend gemaakt worden.”

Gasgeur

Volgens ingewijden zou er op de site van het natuurgebied “een sterke verontreiniging” zijn, maar over welke producten het juist gaat is op dit moment nog niet duidelijk. Wat wel zeker is, is dat dinsdagmiddag bij de boringen een gasgeur werd waargenomen. Volgens getuigen gebeurde dat toen op tien meter diepte een vat met industrieel afval geraakt werd.

De brandweer kwam ter plaatse om metingen te doen, maar kon geen giftige gassen vinden.

Afwachten

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) is op de hoogte van de verontreiniging. “Het Havenbedrijf heeft ons hierover ingelicht, maar wij wachten nog op de uitslag van het uitgebreide bodemonderzoek”, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. “Pas na afloop van het onderzoek zullen wij bekijken of dat onderzoek eerst en vooral conform was. Dan zal er ook een duidelijk overzicht zijn van de verontreiniging ter plaatse. Waarna nagedacht kan worden over een oplossing voor de eventuele problemen.”

Het fort is vandaag grotendeels bedolven onder een berg zand, de lager gelegen delen hebben dan weer te kampen met wateroverlast. Op termijn zou het Havenbedrijf de gronden voor andere projecten kunnen gebruiken.

SARE

Foto BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER