55 euro boete voor slecht werkende fietsbel

In Mechelen kunt u er maar beter voor zorgen dat uw fiets in orde is. Dat ondervond Filip Queeckers uit de Hogeweg in Battel. Hij kreeg een boete van 55 euro voor een kapotte fietsbel.

Sven Van Haezendonck

Twee weken hield de Mechelse politie 's avonds aan de fietsenstalling in de Stationsstraat een controleactie. "Op zich een prima initiatief, want fietsers zonder licht of met slecht werkende remmen vormen een gevaar", vult Queeckers aan. Geen vuiltje aan de lucht dus, dacht de Mechelse IT-er.

"Ook al is mijn fiets geen recent model, hij is prima in orde. Althans, dat dacht ik toch." Eerst werd er gediscussieerd over de al dan niet noodzakelijke reflectoren tussen de spaken of op de banden. "Toen we het daar niet over eens geraakten, nam de vrouwelijke agente mijn fietsbel onder de loep. Ik had de indruk dat zij ergens iets wilde vinden dat niet in orde bleek." De fietsbel bracht enkel een roestig geknars voort, niet in staat te worden gehoord op een afstand van twintig meter, zoals de verkeerswet voorschrijft.

"Toen de inspecteur mijn identiteitskaart vroeg, dacht ik even aan een grap met verborgen camera. Haar mannelijke collega haalde met een grijns de schouders op", herinnert Queeckers zich. Nu kreeg hij een inning van 55 euro in de bus. "Als reactie heb ik een mail gestuurd naar burgemeester Somers om hem te feliciteren met de accenten die zijn lokale politie legt."

"Dergelijke controles vinden dagelijks plaats", legt Maurice Dommicent, commissaris van de politie, uit. "Fietsveiligheid bij scholieren staat centraal. Het begint met preventieve controles in de scholen in september waarbij wordt gevraagd de fiets in orde te brengen." Daarop volgen preventieve controles op de weg waarbij eerst nog waarschuwingen worden gegeven en vervolgens repressief wordt opgetreden. "Bij dergelijke controles wordt ook de rest van de technische uitrusting bekeken en wordt er al dan niet een boete uitgeschreven. Hier ging het duidelijk om een jarenlange verwaarlozing."

CDBR

Foto Marc Aerts

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio