Dromers geven Antwerpen steeds meer een eigen smoel

In Antwerpen staat er weer een nieuwe dromer recht. Eric Van Hooydonk droomt van een maritiem museum op het Eilandje. Hij is voorzitter van de vzw Watererfgoed Vlaanderen. Het nieuwe museum moet een superstarmuseum worden, dat een miljoen bezoekers moet aantrekken.

drombouts

Van Hooydonk stelde zijn plannen gisterenavond voor. De zoektocht naar geld is de eerste stap naar het realiseren van zijn droom. De collectie voor het nieuwe museum is er al, alleen staat het wat te verkommeren onder een hangar naast het Steen.

Dat zoiets kan, bewezen de steden Stockholm en Belfast al. Het Vasa Museum in Stockholm is opgetrokken rond een zeventiende-eeuws oorlogsschip. In de Noord-Ierse stad Belfast staat de Titanic centraal. Ook het pas geopende Red Star Line Museum bewijst dat er internationaal veel interesse is voor de maritieme geschiedenis van onze stad. Antwerpen is nog steeds een van de grootste havens ter wereld.

Wie even terugblikt, zal vaststellen dat dromers Antwerpen steeds meer een eigen smoel geven. De Zomer van Antwerpen en het Museum aan de Stroom waren er niet geweest als Eric Antonis, intendant van Antwerpen ‘93 en ex-schepen, zijn dromen gewoon had opgeborgen. Het Sportpaleis was waarschijnlijk met de grond gelijkgemaakt als Jan Van Esbroeck en Jan Vereecke niet geloofden in een nieuwe toekomst.

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) lanceerde de afgelopen jaren honderden ideeën. Sommige kregen daadwerkelijk vorm, zoals de publieke fietsen Velo en de Badboot. En schepen Philip Heylen (CD&V) bleef naarstig zoeken naar geld voor het Red Star Line Museum.

Maar het hoeft zich niet allemaal in stenen te vertalen. Peter Proper was een gewone Antwerpenaar, maar met een droom van een propere stad. Hij begon zelf de straten te poetsen. Ondertussen telt de stad honderden straatvrijwilligers die zijn voorbeeld volgen. Elke wijk heeft wel iemand met kleine en grote dromen voor zijn stad.

Het zijn mensen die zich niet laten afschrikken door het gelach van anderen. Ze kijken naar waarom iets wél kan en laten al de argumenten waarom iets niet kan, links liggen. Dromers zijn de mensen die we moeten koesteren en dat doen we soms te weinig.

door Sacha Van Wiele

MEER OVER Ons standpunt