Duitsland voert wegentaks voor buitenlandse wagens in

Duitsland voert wegentaks voor buitenlandse wagens in

Duitsland voert wegentaks voor buitenlandse wagens in

Print
In Duitsland hebben de christendemocraten en sociaaldemocraten woensdag in de vroege ochtend een akkoord bereikt voor een zwart-rode coalitie. Dat vernam het Duitse persagentschap DPA uit bronnen dicht bij de onderhandelingen. Later op de ochtend werd het akkoord ook goedgekeurd door de grotere groep van 75 onderhandelaars van CDU en de Beierse zusterpartij CSU, en de SPD.

Volgens DPA raakten CDU-CSU en SPD het in de slotronde van de onderhandelingen, die reeds vijf weken duren, eens geraakt zijn over een minimumloon van 8,5 euro per uur. Het minimumloon was een van de strijdpunten van de sociaaldemocraten.

Er is een overgangsperiode tot 2017 waarin de sociale partners nog akkoorden kunnen sluiten met een lager minimumloon. Dat is een tegemoetkoming aan de 'Union' van de christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU en aan de bedrijfswereld.

Pensioenen

Ook over de pensioenen is er een vergelijk. Zo is er een akkoord over het pensioen op 63 jaar na 45 gewerkte jaren. Ook het pensioen voor moeders, de zogenaamde "Mütterrenten", wordt verbeterd wat de oudere moeders betreft. Volgens de huidige wet krijgen vrouwen die na 1992 een kind kregen, een hoger pensioen. Ook de pensioenen voor mensen met een arbeidshandicap worden verbeterd. Voort is er een akkoord over een soort minimumpensioen van 850 euro per maand vanaf 2017. De kostprijs van het pensioenpakket bedraagt meer dan 20 miljard euro, maar de financiering is nog niet duidelijk.

Wegentaks

De buurlanden moeten de impact vrezen van een wegentaks voor personenwagens. Die mag volgens het akkoord enkel voor buitenlanders gelden, maar moet ook in lijn zijn met het Europees recht. Een nieuwe wet moet dit in 2014 uitklaren. Duitsland kent reeds een wegentaks voor vrachtwagens.

Het is de bedoeling het akkoord vandaag voor te stellen. De SPD-basis moet de akkoorden wel nog goedkeuren. De SPD zou op zes ministerposten kunnen rekenen, de christendemocraten op acht, plus de bondskanselier.

Belga, Foto EPA

.

Nu in het nieuws