Terrorist opgepakt in Maaseik

In Maaseik is een Marokkaanse terrorist opgepakt die mee verantwoordelijk zou zijn voor de aanslagen op treinen in Madrid. Die eisten op 11 maart 2004 191 levens.

De 38-jarige Khalid Oussaih behoort tot de Groupe islamique combattant marocain (GICM), een Marokkaanse terreurgroep die banden heeft met al-Qaida. In 2006 werd hij in ons land al bij verstek veroordeeld tot vijf jaar cel tijdens een groot terrorismeproces, zo schrijven La Dernière Heure en Het Laatste Nieuws. Het federaal parket heeft zijn aanhouding gevraagd. Het is volgens de kranten niet duidelijk waarom de man zich in Maaseik bevond.

In 2006 kon Khalid Oussaih zijn proces voor de Brusselse correctionele rechtbank niet bijwonen omdat hij in Syrië een gevangenisstraf uitzat voor het gebruik van valse papieren. Later werd hij uitgeleverd aan Marokko. Er stonden tijdens het proces in Brussel dertien verdachten terecht.

GICM is verantwoordelijk voor de aanslagen in Casablanca (45 doden in 2003) en Madrid. In de Spaanse hoofdstad lieten 191 mensen het leven en raakten 1.800 anderen gewond.

Belga, Archieffoto: de aanslagen in Madrid eisten 191 levens.

Nu in het nieuws