NMBS moet reizigers ook betalen bij wilde staking

NMBS moet reizigers ook betalen bij wilde staking

NMBS moet reizigers ook betalen bij wilde staking

Print
De NMBS moet in geval van overmacht, zoals een wilde staking of plotse sneeuwval, wel degelijk een compensatievergoeding uitbetalen aan gedupeerde reizigers. Dat heeft bevoegd minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) beslist. De nieuwe regel kan de NMBS miljoenen kosten.

Bij bepaalde vertragingen betaalt de NMBS nu al een compensatievergoeding aan gedupeerde reizigers. Maar regelmatig roept de NMBS overmacht in om niets te moeten uitbetalen, zoals bij plots winterweer of bij wilde stakingen.

Dat is verleden tijd, besliste minister Labille. Hij baseert zich op een arrest van het Europees Hof, op 26 september van dit jaar. Dat arrest is duidelijk: spoorwegmaatschappijen moeten een vergoeding betalen als een trein vertraging oploopt als gevolg van overmacht.

Het arrest heeft nu ook gevolgen voor België. “De NMBS moet zich schikken naar het arrest en haar compensatiepolitiek meteen aanpassen”, laat de minister formeel weten op een parlementaire vraag van kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V).

De NMBS bevestigt. “Op onze website zijn we druk bezig met de aanpassingen van de nieuwe regeling”, zegt woordvoerder Bart Crols. “Dat is iets voor de komende dagen.”

Terugwerkende kracht


Kamerlid Jef Van den Bergh vreest voor de financiële impact van de maatregel. “Uit onze berekeningen blijkt dat de compensatiekosten voor de NMBS op één stakingsdag kunnen oplopen tot 1,2 miljoen euro. Dat is evenveel als de compensaties die ze nu in een heel jaar uitbetalen.”

Nog opvallender: de beslissing werkt ook met terugwerkende kracht. “Reizigers die in het verleden een aanvraag tot compensatie deden op basis van overmacht en die niet kregen, kunnen zich beroepen op het arrest”, besluit Labille.

Lees meer in uw krant.

WB

Foto Photo News

.

Nu in het nieuws