Riet Leysen gaat naar Grondwettelijk Hof

Riet Leysen gaat naar Grondwettelijk Hof

Riet Leysen gaat naar Grondwettelijk Hof

Print
Riet Leysen wordt de nieuwe rechter in het Grondwettelijk Hof. De N-VA draagt haar alvast voor. Dat deelde ondervoorzitter Ben Weyts zopas mee.

De voorzitter van het Grondwettelijk Hof, Marc Bossuyt, gaat einde dit jaar met emeritaat. Hij wordt opgevolgd door André Alen (professor staatsrecht aan de Katholieke Universiteit van Leuven). Maar toch komt er een plaats vrij voor een nieuwe rechter. Die rechters worden benoemd op voordracht van de politieke partijen.

Het was nu de beurt aan de N-VA. Daar was aanvankelijk veel - vooral Franstalig - verzet tegen, maar dat is nu voorbij. De partij heeft nu beslist om Riet Leysen als eerste kandidaat voor te dragen en professor Matthias Storme als tweede (kansloze) kandidaat.

Leysen is al referendaris op het Grondwettelijk Hof. Ze is de echtgenote van de Leuvense professor medisch recht Herman Nys. Ze wordt na Trees Merckx, voorgedragen door de CD&V, de tweede vrouw in het Grondwettelijk Hof.

Ondervoorzitter Ben Weyts: "We hebben misschien wel voor een atypische kandidaat gekozen. Riet Leysen draagt niet echt een partijstempel. Ze komt uit het Grondwettelijk Hof zelf en is al jarenlang referendaris - de mensen die het echte werk doen, zeg maar. Deze dame heeft echt wel bewezen over een uitstekend juridisch palmares te beschikken en daarenboven voeling te hebben met de thema's die de N-VA nauw aan het hart liggen. Een extra vrouw in zulk mannenbastion lijkt ons daarenboven een prima zaak. Het wordt tijd dat ook de Franstaligen eens zo beginnen denken en een vrouw afvaardigen."

JDW

Archiefbeeld Photo News

MEEST RECENT