Steeds meer mensen schenken lijk aan de wetenschap

De anatomische instituten aan de universiteiten van Gent en Antwerpen krijgen steeds meer lijken aangeboden. Toch is er nog geen sprake van overschotten, want naast onderwijs worden de vrijwillige afgestane lijken ook gebruikt voor onderzoek en trainingen.

awillems

In 2013 werden 62 lijken geschonken aan de Gentse Universiteit, het jaar daarvoor maar 44, zo maakt VTM NIEUWS maandagmiddag bekend. "Eigenlijk zien we een heel langzame stijging over de afgelopen jaren", verduidelijkt professor Katharina D'Herde (UGent). "Maar die stijging is nog niet voldoende om de nood te compenseren. Door het feit dat onze prioriteit ligt bij medisch onderwijs hebben we voldoende lijken, terwijl dat er voor wetenschappelijk onderzoek en chirurgische trainingen eigenlijk te weinig zijn."

Een centraal register van schenkingen van lichamen aan de wetenschap bestaat niet. "Mensen hebben de voorkeur om hun lichaam af te staan aan een bepaalde universiteit. Wat geschonken wordt, houden de instellingen bij. Maar dat aantal varieert naargelang de noden, die ook niet overal gelijk zijn."

Hasselt

Aan de Universiteit Antwerpen is het aantal schenkingen bijna verdriedubbeld in vijf jaar tijd, tot 50 à 60 op jaarbasis. "Redenen zijn het wegvallen van de taboesfeer, het ontwerp is bespreekbaar geworden", verduidelijkt woordvoerder Peter De Meyer (UA). "Ook vanuit de instellingen zelf is er veel meer informatie gekomen over wat er precies met het lichaam gebeurd." De Meyer wijst erop dat er geen overvloed is aan lijken, en dat die naast de opleidingen kinesietherapie en geneeskunde, ook in postgraduaten gebruikt worden voor bijvoorbeeld het aanleren van operatietechnieken of het plaatsen van prothesemateriaal.

Aan de Universiteit Hasselt geldt al een aantal jaren een aannamestop. Bij de KU Leuven en de VUB waren de bevoegde professoren maandagnamiddag niet bereikbaar.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER