Sengier en 10 andere snuivende spelers

Het abrupte ontslag van doelman Björn Sengier bij tweedeklasser Antwerp na een positieve cocaïnetest doet een schokgolf waaien door Deurne-Noord en ver daarbuiten. Sengier blijkt echter lang niet de eerste voetballer te zijn die er niet vies van is om wit poeder door zijn neus te jagen. Een overzicht van tien illustere snuivende voorgangers:

jrosquin

1. Andy van der Meijde

Ongeveer een jaar geleden kwam de autobiografie uit van Andy van der Meijde. Heel Nederland smulde van het levensverhaal van de voormalige international. Ook van der Meijde gold begin jaren 2000 als een van de aanstormende talenten. De speler die groot werd bij Ajax en nadien bij Inter Milaan terecht kwam belandde in 2005 bij de Engelse club Everton. Daar raakte de vleugelspeler vrijwel meteen de regie kwijt over zijn leven, zoals hij vertelt in zijn boek

Geen genade

. Ongeveer het eerste wat hij deed na zijn verhuis was een Ferrari kopen en naar de dichtstbijzijnde stripclub rijden. "Ik had een sterk verlangen naar naakte vrouwen", schrijft hij in zijn boek. "Ik zag een brunette en ik wilde seks hebben met haar. Maar nadat ik seks had met Lisa was ik verslaafd aan haar. Ze was wild, gek en geil."

De affaire kostte hem zijn huwelijk en bracht hem helemaal op het slechte pad. De Nederlander, die bij Everton in drie seizoenen slechts in 10 duels in actie kwam, raakte verslaafd aan drank en ook cocaïne kwam in zijn leven. "Ik nam coke en drank en feestte zeven dagen in de week. Ik was niet in staat om me te concentreren op de Premier League of de wereld er omheen." Van der Meijde realiseerde zich net op tijd dat deze levensstijl zijn dood zou kunnen worden en verhuisde in 2010 naar PSV Eindhoven. Daar zou hij echter niet meer aan voetballen toe komen.

2. Fernando Ricksen

Ook een voormalig Nederlands international en eveneens lange tijd verknocht aan feesten, vrouwen, drank en drugs is Fernando Ricksen. Recent bracht de voormalige speler van onder meer AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg de autobiografie Vechtlust uit waarin hij al zijn extravagante uitspattingen uit de doeken deed.

Van Ricksen is onder meer bekend dat hij in Minsk ooit een hoteldeur intrapte en een bloemenvaas leegdronk. In Sint-Petersburg zou hij dan weer vier stripteasedanseressen in huis hebben gehaald die een hele dag in string door het huis drentelden. Enkele weken geleden bekende Ricksen op de Nederlandse televisie, in het programma

De Wereld Draait Door

dat hij aan de spierziekte ALS lijdt. Het werd een erg emotionele getuigenis.

3. Paul Gascoigne

Een voetballer die er in Groot-Brittannië een minstens even liederlijk leven op na hield of houdt is oud-Engels international Paul Gascoigne. 'Gazza' werd gezien als een van de beste van zijn generatie, maar mentale problemen en een zware alcohol- en drugsverslaving brachten hem tot de rand van de afgrond en laten hem tegenwoordig totaal geruïneerd achter. Gazza bouwde eind jaren '80 en vooral de eerste helft van de jaren '90 een grote carrière uit bij clubs als Newcastle, Tottenham, Lazio Roma en Glasgow Rangers, maar nadien ging het stijl bergaf.

In 2009 praatte hij voor het eerst over zijn problemen. Daarin gaf hij toe dat hij zwaar verslaafd was aan sterke drank en cocaïne en zo in een sociaal isolement terecht kwam en in een fantasiewereld begon te leven. Gazza liet zich meermaals opnemen in ontwenningsklinieken, maar hij lijkt niet af te geraken van zijn verslavingen, in tegendeel. Volgens een voormalige vriend dronk hij op bepaalde dagen twee liter gin, vijftien Stella's, nam hij 30 antidepressivapillen en injecteerde hij zich met cocaïne. De laatste tijd verschijnen er in de Britse boulevardkranten regelmatig paparazzibeelden van hem die weinig aan de verbeelding over laten. Op YouTube staan ook enkele schrijnende video's waarop een dronken Gascoigne onder meer beweert dat hij de Paus kent.

4. Paul Merson

Ook een voormalig Engels international uit de jaren 90 die qua levensstijl veel gelijkenissen vertoond met Gascoigne is Paul Merson. Merson maakte furore bij Arsenal, maar raakte in die periode ook verknocht aan alcohol en cocaïne en leed ook aan een gokverslaving. Toen uitkwam dat hij ook met zelfmoordgedachten kampte besloot Arsenal om zijn middenvelder verplicht drie maanden naar een afkickkliniek te sturen. Daarna leek het beter met hem te gaan, maar na zijn carrière verloor Merson opnieuw de pedalen. Zo werd hij in 2006 nog laveloos gefotografeerd en werd hij verdacht van verkrachting.

5. Diego Maradona

Diego Maradona wordt algemeen aanzien als een van de beste voetballers die ooit op onze planeet rondliep. Tegelijkertijd is Pluisje ook een van de meest gecontesteerde spelers omwille van zijn liederlijke levensstijl die gepaard ging met veel drank en drugs. Maradona bereikte een haast goddelijke status bij zijn club Napoli en vooral ook met de Argentijnse nationale ploeg, die hij haast eigenhandig wereldkampioen maakte in 1986. Vanaf de jaren 1990 ging het echter bergaf met de nummer 10. In 1991 volgde een pijnlijk afscheid van Napoli na een eerste positieve cocaïnetest. Er volgde een schorsing, maar de Argentijnse bondscoach nam de gevallen held nog op in zijn selectie voor het WK 94 in de Verenigde Staten. In de groepsfase maakte hij nog een doelpunt tegen Griekenland, dat hij op erg opgefokte manier vierde. Daags nadien werd Maradona echter huiswaarts gestuurd na opnieuw een positieve cocaïnetest.

Zijn carrière raakte helemaal in het slop en de Argentijn liet zich helemaal gaan in eten, drank en drugs. In 2000 werd hij in de kliniek opgenomen met hartproblemen en werd hij door de Cubaanse leider Fidel Castro uitgenodigd om zich te laten opnemen in een drugskliniek. Veel zoden leek dat niet aan de dijk te brengen want in 2004 werd hij opnieuw in kritieke toestand opgenomen na een hartinfarct veroorzaakt door een overdosis cocaïne. Na opnieuw een nieuwe afkickbeurt en een maagverkleining belandde hij in 2007 opnieuw in het ziekenhuis.

6. Adrian Mutu

Adrian Mutu gold jarenlang als een van de grootste Roemeense talenten van zijn generatie. De aanvaller speelde 77 keer voor de nationale ploeg van zijn land en versierde in 2003 een lucratieve transfer van Parma naar Chelsea. Bij Chelsea leek Mutu echter moeilijk om te kunnen met de druk die met een topclub gepaard gaat. Eerst waren er privéproblemen en een seksschandaal die invloed hadden op zijn sportieve prestaties. Met de nieuwe trainer José Mourinho boterde het nooit en in oktober 2004 tekende de Roemeen zijn doodsvonnis bij de Londense club nadat hij positief testte op het gebruik van cocaïne bij een onaangekondigde dopingcontrole. Mutu werd ontslagen bij Chelsea en voor zeven maanden geschorst.

Na zijn schorsing ging Mutu aan de slag in Italië bij Juventus en Fiorentina. Bij die laatste club testte hij in 2010 voor de tweede keer positief op het gebruik van verboden middelen. Ditmaal ging het om het laxeermiddel sibutramine en kreeg hij een schorsing van negen maanden opgelegd.

7. René Higuita

De Colombiaanse nationale doelman René Higuita stond ook bekend als El Loco (de gek) en had die bijnaam niet gestolen. De flamboyante langharige goalie, die wereldwijd bekend werd via het WK 90 in Italië, deinsde er niet voor terug om tot aan de middenlijn te wandelen om mee te voetballen en durfde uitpakken met erg bizarre reddingen. Ook buiten het veld viel hij op met zijn opvallend gedrag.

In 2002 testte hij voor de eerste maal positief op cocaïne. Twee jaar later werd hij voor de tweede keer gepakt en voor een jaar geschorst. Verbazen deed dat echter niet gezien de goede banden die Higuita er op na hield met de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. Higuita bezocht Escobar zelfs in diens cel in 1991.

8. Christoph Daum

Ongeveer twee jaar geleden was er bij Club Brugge een korte, maar opgemerkte passage van de Duitse coach Christoph Daum. Hoogstwaarschijnlijk zou Daum niet in België zijn beland als hij in 1993 niet tegen de lamp was gelopen na een positieve cocaïnetest. Daum was immers op dat moment een succesvolle coach bij de Duitse subtopper VfB Stuttgart en was in de running om Duits bondscoach te worden. Het haarstaal waaruit het cocaïnegebruik bleek gooide echter roet in het eten. Daum kon fluiten naar de post van bondscoach en werd ook ontslagen bij Stuttgart.

9. Robbie Fowler

Je hoeft niet meteen effectief betrapt te worden op het gebruik van cocaïne om geschorst te worden. Dat bewees de Britse ex-international Robbie Fowler in 1999 uitkwam voor Liverpool. Nadat hij een doelpunt maakte tegen de Liverpoolse rivaal Everton vierde hij dat op een aparte manier. Fowler deed alsof hij de krijtlijn van het strafschopgebied opsnoof. De Engelse voetbalbond kon niet bepaald lachen met de 'grap' en schorste Fowler voor vier wedstrijden. Achteraf zei de aanvaller dat hij op die manier vierde als reactie op beschuldigingen van druggebruik door fans van Everton.

10. Mario Jardel

Mario Jardel was eind jaren 1990 en begin jaren 2000 een van de grote beloftes uit Brazilië. Bij Porto, Galatasaray en Sporting Lissabon scoorde hij aan de lopende band en inmiddels had hij er ook al enkele selecties opzitten voor de Braziliaanse nationale ploeg. De sportieve prestaties van de spits gingen echter zienderogen achteruit en zijn carrière geraakte in het slop. In 2004 bekende Jardel dat hij aan de drugs zat en eigenlijk meer bezig was met uitgaan dan met voetbal. Hij belandde ook in een afkickkliniek.

JR

Meer voetbalnieuws