Recordaantal veroordelingen in 2012 voor rijden zonder rijbewijs

Recordaantal veroordelingen in 2012 voor rijden zonder rijbewijs

Recordaantal veroordelingen in 2012 voor rijden zonder rijbewijs

Print
Vorig jaar zijn in België bijna 10.000 mensen veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs. Dat is een record, zo blijkt uit cijfers van Justitie die VTM NIEUWS zondagavond bracht.

Het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar toe. Het gaat onder meer om mensen die gewoon niet mogen rijden, of mensen met een voorlopig rijbewijs die zich niet aan de regels houden. Sinds 2000 is het aantal veroordelingen voor rijden zonder rijbewijs meer dan verdubbeld. Toen ging het nog om 3.991 gevallen. Vorig jaar werd het record van 9.159 veroordelingen bereikt.

"De politie verruimt de controles. Men gaat niet alleen specifiek op alcohol controleren. Maar tijdens een alcoholcontrole gaat men systematisch ook vragen naar het rijbewijs en andere boorddocumenten, waardoor de pakkans enorm vergroot", aldus Kathleen Stinckens van de Vereniging van Politierechters. De boetes voor rijden zonder rijbewijs schommelen tussen 1.200 en 12.000 euro.

Politierechters kunnen hiervoor nooit een gevangenisstraf opleggen. "Ik denk dat het voor hardleerse chauffeurs soms wel eens nodig is hen uit de maatschappij te halen", zei Kathleen Stinckens.

Belga

MEEST RECENT