Oekraïense politie zet traangas in tegen pro-Europese manifestanten in Kiev

Oekraïense politie zet traangas in tegen pro-Europese manifestanten in Kiev

Oekraïense politie zet traangas in tegen pro-Europese manifestanten in Kiev

Print
In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn zondag gewelddadige incidenten uitgebarsten tijdens een pro-Europese manifestatie. Duizenden deelnemers probeerden het regeringsgebouw binnen te dringen, maar werden door de ordetroepen afgeslagen. Die laatsten maakten daarbij gebruik van traangas.

De manifestanten probeerden het politiecordon voor het regeringsgebouw te doorbreken. Enkelen gooiden met stenen naar de agenten, die riposteerden met matrakslagen en traangas.

De politie telde ongeveer 50.000 deelnemers aan de manifestatie. De organisatoren claimden dan weer dat 100.000 mensen deelnamen. De manifestatie vond plaats op het Europese Plein in het oude stadsdeel en de naburige straten. De manifestanten hadden vlaggen van Oekraïne en de Europese Unie bij zich.

"Zoals Europa leven"

"Oekraïners willen leven zoals Europa dat doet", aldus bokser Vladimir Klitsjko, de jongere broer van Vitali Klitsjko, tevens bokser en ook voorzitter van de OEDAR-partij (de Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervorming). Vladimir Klitsjko bekritiseerde de opschorting van het Europese integratieproces.

Op 21 november besloot de Oekraïense overheid om de voorbereiding van een belangrijk toenaderingsakkoord met de Europese Unie op te schorten. De EU en Oekraïne zouden volgende week op een topbijeenkomst in Litouwen een associatie-akkoord ondertekenen. De Europeanen vroegen wel dat Oekraïne ermee zou instemmen dat de gevangen oppositieleidster Joelia Timosjenko naar het buitenland zou mogen afreizen voor medische zorgen. Het Oekraïense parlement kantte zich echter tegen die overbrenging.

Die dag kwamen vele mensen de straten op in Kiev om tegen de beslissing te manifesteren. Sindsdien komen elke dag tot 3.000 mensen naar het centrum van Kiev. In het hele land vinden soortgelijke manifestaties plaats.

Belga

MEEST RECENT