Witte Lintjes-actie klaagt de jaarlijks meer dan 3.000 verkrachtingen aan

Witte Lintjes-actie klaagt de jaarlijks meer dan 3.000 verkrachtingen aan

Witte Lintjes-actie klaagt de jaarlijks meer dan 3.000 verkrachtingen aan

Print
Boom - CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij heeft haar jaarlijkse Witte Lintjes campagne tegen geweld op vrouwen gehouden. Ze willen af van de straffeloosheid van seksueel geweld.
Zaterdagmorgen deelden een 10-tal dames, allen CD&V mandatarissen en Vrouw & Maatschappij vrijwilligers Witte Lintjes uit aan Decathlon in Schelle. Ze deden deze actie dit keer regionaal. "Wie een Wit Lintje draagt zegt daarmee geen geweld te plegen, geweld ook niet oogluikend toe te laten of te verzwijgen en om geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken", zegt Marleen Aertssen, voorzitster Rupel-Zuidrand van de CD&V werkgroep Vrouw & Maatschappij.

Het is toch wel even schrikken als er concrete cijfers rond (groeps)verkrachtingen in België worden bijgehaald. Uit de cijfers blijkt dat er wekelijks 8 verkrachtingen en 5 groepsverkrachtingen aangegeven worden bij de politie. Dit is het topje van de spreekwoordelijke ijsberg want het gaat om slechts 10% van de gepleegde seksuele delicten. In harde cijfers betekent dit jaarlijks meer dan 3000 verkrachtingen en zijn er afgelopen jaar 232 mensen het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting.

Het merendeel van de slachtoffers zijn vrouwen en slachtoffers van groepsverkrachting zijn vaak minderjarige meisjes en is een kwart van de daders van groepsverkrachtingen minderjarig. "Daar staat tegenover dat amper 14% van de verkrachtingen leidt tot een veroordeling. De reden voor seponering van een klacht in 55% van de gevallen is gecatalogeerd als ?onvoldoende bewijsmateriaal'. Bovendien worden 2 op 3 stalen met DNA-materiaal van verkrachtingszaken niet geanalyseerd", legt Marleen Aertssens uit.

De voorbijgangers ontvingen een flyer met beleidseisen tegen de straffeloosheid van seksueel geweld. In haar eisenpakket streeft Vrouw & Maatschappij naar een beter gebruik van bewijsmateriaal en DNA oa. door meer samenwerkingsprotocollen met ziekenhuizen en voor beter opgeleide artsen, specifiek rond de (groeps)verkrachtingsproblematiek. "Dit verzamelde bewijsmateriaal moet dan ook onmiddellijk en stipt worden opgevolgd in het verdere onderzoek. Ook de DNA-profielen van verdachten, en niet alleen van veroordeelden, dienen in zaken van seksueel geweld te worden opgenomen in de bestaande databank. Daarnaast vragen we een betere behandeling van slachtoffers, waarbij het vooral mangelt aan de juridische procedure", besluit Marleen Aertssen.

Jan BOEY
Foto Joris Herregods
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio