Zwitsers verwerpen beperking toplonen

Zwitsers verwerpen beperking toplonen

Zwitsers verwerpen beperking toplonen

Print
De Zwitsers hebben zondag in een referendum een beperking van de toplonen in hun land verworpen. Dat blijkt uit exit polls na het sluiten van de stembureaus. Vijfenzestig procent zou 'neen' gezegd hebben tegen het zogenaamde 1:12-initiatief van de Zwitserse jong-socialisten.

Volgens het voorstel van de jong-socialisten zou de bestbetaalde werknemer binnen eenzelfde onderneming nog maximaal twaalf keer het loon van de slechtstbetaalde werknemer kunnen krijgen. Maar de tekst haalde het in het referendum dus niet.

De voorzitter van de jong-socialisten toonde zich al ontgoocheld en verweet de tegenstanders van het initiatief hun 'neen' binnengehaald te hebben met een campagne van angstmakerij. Werkgevers en de Zwitserse regering hadden ervoor gewaarschuwd dat grote bedrijven zich uit Zwitserland zouden terugtrekken, mocht het voorstel groen licht krijgen, wat tot aanzienlijk jobverlies zou leiden.

De Zwitsers stemden zondag ook tegen een voorstel van belastingvermindering voor gezinnen, die hun kroost thuis opvoeden en niet naar kinderdagverblijven sturen, en tegen een verhoging van de snelwegtol van veertig tot honderd Zwitserse frank (zowat 80 euro). Dat laatste was een voorstel van de regering.

Foto Reuters

.

Nu in het nieuws