Akkoord over nucleaire programma Iran

In Genève is zaterdagnacht na marathonoverleg een akkoord bereikt over het Iraanse nucleaire programma. Dat heeft de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Catherine Ashton bekendgemaakt.

ikerremans

"Er is overeenstemming bereikt in de 5+1 gesprekken", aldus Ashton. Onderhandelaars van de grootmachten VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland onderhandelen sinds woensdag in Genève met Iran over het omstreden nucleaire programma van Iran. Ook Teheran bevestigde het akkoord.

Iran bevriest de komende zes maanden een deel van zijn nucleair programma, in ruil worden een deel van de internationale sancties tegen het land opgeheven. Het akkoord zou er in bestaan dat Iran het verrijken van uranium beperkt tot 5 pct. Uranium van 20 pct zou afgezwakt worden, zodat het niet meer voor militaire doeleinden kan worden ingezet. Er zouden ook geen nieuwe centrifuges of installaties meer bijkomen. Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap zullen daarop toezien.

In ruil worden de sancties tegen het land verlicht, ter waarde van 7 miljard dollar.

'Eerste stap'

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama is het akkoord een belangrijke eerste stap. Het akkoord is een opening naar een veiliger wereld, aldus Obama, die wel waarschuwde dat Iran zijn ambities voor een nucleair wapen dient op te bergen.

Israël spreekt dan weer van "een slecht akkoord". Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Teheran gekregen "wat het wilde". Netanyahu is altijd een verwoed tegenstander gebleven van iedere verlichting van de sancties tegen Iran en heeft in het verleden al gedreigd met een Israëlische militaire aanval tegen Iraanse nucleaire installaties.

Belga Foto Reuters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER