Waren gevangen gehouden vrouwen in Londen lid van een sekte?

Twee bronnen dicht bij het onderzoek naar het Britse echtpaar dat ervan verdacht wordt drie vrouwen dertig jaar lang als slaven te hebben vastgehouden, zeggen dat de politie in de richting van een sekte denkt. Dat schrijft de Britse krant The Guardian zaterdag.

fvranckx

Lees ook: Vrouwen meer dan dertig jaar als slaaf gevangen gehouden

Vrijdag al had Scotland Yard gemeld dat de zaak geen traditioneel geval van mensenhandel, dwangarbeid of slavernij is. Een sekte zou de vrouwen mishandeld en gebrainwasht hebben. De complexe relatie tussen de vrouwen en het ouder koppel, die verdacht worden van de mishandelingen en het brainwashen, staat centraal in wat volgens de leidende onderzoekers een lang onderzoek zal worden.

"Onze experts hebben door de jaren heen veel ervaring verzameld over wat mensen bereid zijn te doen om anderen uit te buiten", zei Steve Rodhouse van Scotland Yard. "Die eerdere gevallen verschillen van wat we ontdekt hebben in Londen." Zo konden de vrouwen af en toe het huis verlaten, maar werden ze dan wel altijd gecontroleerd.

Nog volgens informatie van The Guardian wordt onderzocht of de 30-jarige vrouw de dochter is van de 57-jarige Ierse vrouw. Er zouden aanwijzingen zijn dat de 67-jarige man de vader is van de jonge vrouw. Van haar geboorte werd aangifte gedaan, wat betekent dat de gezondheidsinspectie of vroedvrouwen ter plaatse kunnen gegaan zijn, al is het niet duidelijk of dat ook gebeurd is. Hoewel de jonge vrouw nooit naar school gegaan is, kan ze toch lezen en schrijven, en noemden experts haar "intelligent".

Belga, Foto EPA

MEER OVER Londen