Harmonie en rockband brengen wereldpremière 'War of the Worlds'

De 75-koppige Koninklijke Harmonie 'De Nachtegaal' uit Ranst, onder leiding van dirigent en directeur van de Muziekacademie van Lier, Erwin Scheltjens (37) speelt samen met 5 rockmuzikanten en acteur Vic De Wachter als verteller, de musical 'War of The Worlds'. Het spektakel vindt plaats op zaterdag 23 november in de Jezuïtenkerk in Lier.

Patrick Vandyck

De kansen dat u de muzikale bewerking voor harmonieorkest van 'War of the Worlds', het verhaal van H.G.Wells dat in 1978 wereldberoemd werd door het gelijknamige conceptalbum van Jeff Wayne reeds heb gehoord zijn onbestaande.

"Dat betekent zelfs minder dan 1 op 1 miljoen", knipoogt Stefan Puymbroeck (43), arrangeur en lesgever aan de Mortselse Academie en het Antwerps Conservatorium, verwijzend naar de openingszin van het wereldberoemde sciencefictionverhaal waarin de aarde wordt aangevallen door marsmannetjes.

"Je kan dus zonder overdrijven zeggen dat we een wereldpremière geven voor harmonieorkest van dit stuk."

"Wij zijn alle drie gefascineerd door sciencefiction. "En muziek", glimlacht jazzdrummer en student aan het Antwerps Conservatorium Jonas Boutsen (21). "Dan is dit werk een gedroomde uitdaging." Boutsen vertaalde alle teksten uit het Engels en bouwde de Tripod, de gevechtsmachine die gebruikt wordt door de marsmannetjes bij hun invasie op aarde. In de versie van Wayne is acteur Richard Burton verteller van dienst. "Bij ons wordt het verhaal verteld door acteur Vic De Wachter", weet Scheltjens.

De 3 muziekfanaten zijn heel tevreden over het resultaat. "Een harmonie moet nog te vaak opboksen tegen een berg vooroordelen," beweren ze. "Wij willen bewijzen dat onze harmonie, die bestaat uit heel gemotiveerde vrijwilligers, mits een professionele omkadering tot heel wat in staat is."

Volgens de directeur van de Lierse Muziekacademie heeft een harmonieorkest beslist een plaats in het culturele landschap. Het optreden wordt ook visueel ondersteund. "Daarvoor hebben de leerlingen audiovisuele vorming aan de Lierse Academie gezorgd", weet Scheltjens. Het totaalspektakel, dat 1 uur duurt, is volledig uitverkocht.

Patrick Vandyck

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio