"Dat trein trager gaat rijden is voorbarig"

De NMBS noemt de berichtgeving in De Morgen over het nieuwe vervoersplan van de spoormaatschappij "veronderstellingen" die dan ook "voorbarig" zijn. Het nieuwe transportplan wordt nog volop uitgewerkt en dient nog goedgekeurd door de beheersorganen, luidt het zaterdag in een communiqué.

ikerremans

De Morgen, dat het nieuwe vervoersplan kon inkijken, berichtte zaterdag dat de trein vanaf december 2014 trager wordt. De NMBS probeert haar vertragingen terug te dringen door de rijtijden te verlengen, klonk het.

De spoormaatschappij stelt in het communiqué dat in het nieuwe vervoersplan de jaarlijkse aanpassingen sinds het transportplan van 1998 geïntegreerd worden tot een robuust nieuw geheel. Daarbij wordt rekening gehouden met de fors versterkte veiligheidsmaatregelen, maar ook met de reizigersvraag en werken aan de infrastructuur.

"Verschillenden elementen worden dus in aanmerking genomen, waardoor een globale vergelijking met eerdere transportplannen moeilijk is", aldus de NMBS.

TreinTramBus

TreinTramBus reageerde al ontgoocheld op het nieuwe vervoersplan van de NMBS. "Veel reizigers gaan erop achteruit", zegt Stefan Stynen, voorzitter van de reizigersvereniging. "Het treinaanbod groeit niet mee met de toenemende mobiliteitsvraag."

TreinTramBus pleit voor een fundamentele bijsturing van het vervoersplan, nu er nog tijd voor is.

Foto Belga