Longkankerpatiënt ontwerpt site om sociaal isolement te vermijden

Jo Van Aelst (53), geboren en getogen in Herentals, maar wonende in Vorselaar, heeft ongeneeslijke longkanker. Hij gaat daar op zijn eigen manier mee om: hij gaf een afscheidsfeest en ontwierp een website waarop je een bericht kan achterlaten. "Want mensen hebben het vaak moeilijk om er met mij over te praten", zegt Jo, van wie het strottenhoofd werd verwijderd.

Inge Kerremans

Enkele jaren geleden werd Jo Van Aelst met een verkeerde diagnose weggestuurd in het ziekenhuis. "Knobbeltjes op de stembanden", luidde het. Pas twee jaar later, in het UZ Leuven kwam de waarheid aan het licht: stembandkanker. Zijn strottenhoofd werd verwijderd en vervangen door een prothese.

"Sindsdien praat ik door een gaatje in mijn keel, waar een knopje opzit", legt Jo uit. Maar hij bleef niet bij de pakken zitten en nam met zijn vrouw en twee zonen de draad van zijn leven weer op. Tot hij twee jaar geleden opnieuw een mokerslag te verwerken kreeg: hij had longkanker."

Niet durven aanspreken

Een paar maanden geleden meldden de artsen hem dat hij niet meer te genezen was. En dus riep hij niet lang geleden al zijn vrienden bijeen voor een afscheidsfeest. Vlak nadien stopten de artsen met zijn chemo.

Jo zag zich vanaf dat moment in toenemende mate op zichzelf teruggeworpen. "Ik kan vrij over mijn toestand praten", zegt hij. "Maar mensen reageren allemaal anders. De één loopt een blokje om, teneinde een gesprek of confrontatie te vermijden, de ander springt eens binnen. Mensen hebben het moeilijk om met zulke situaties om te gaan. Ik begrijp dat. Vandaar die website waarop iedereen terecht kan, met of zonder reactie. Zo kiest ieder voor zich hoe hij met mijn situatie wil omgaan. Anoniem en vrijblijvend. Het helpt mij een isolement te ontlopen. Dat moet je vermijden, want anders sterf je tweemaal."

Enorm succes

De site is een enorm succes, reacties stromen binnen. "Al die meningen in het gastenboek zijn zeer belangrijk voor mij. 't Is altijd plezant om achteraf nog eens te lezen en ik haal er ook veel kracht uit."

www.webwebweb.be

Lees het volledige verhaal in uw weekendkrant.

Marc HELSEN Foto JoDW

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio