Schaarste kan griepvaccin duurder maken

Wie laat is met de aankoop van het griepvaccin en recht heeft op terugbetaling, riskeert die niet te krijgen. Vaccins uit het buitenland geven daar namelijk geen recht op.

ikerremans

"Dit jaar hebben de internationale firma’s een productieprobleem gehad waardoor ze tot zelfs 15 procent minder vaccins kunnen leveren”, legt griepcommissaris Marc Van Ranst uit. “Wat ze wel nog te leveren hebben, brengen ze het liefst in het buitenland op de markt, omdat dat voor hen meer opbrengt dan in België. Dat is nu eenmaal het principe van de vrije markt.”

In België is er dus vaccinkrapte, en sommige apothekers moeten de griepspuitjes in het buitenland bestellen. “Maar dat betekent voor de klant wel dat het een paar euro duurder is afhankelijk van het merk want medicatie uit het buitenland wordt niet terugbetaald, ook niet aan mensen die er volgens ons systeem volledig of gedeeltelijk recht op hebben.”

Dat tóch regelen voor de klant is “in principe” moeilijk. Maar het gebeurt dus wel. Zonder tegemoetkoming kost het griepvaccin 10 tot 12 euro; mét 5 tot 7 euro. Voor rusthuisbewoners is het gratis. De problemen spelen nu op, aan het eind van de aangeraden vaccinatieperiode.

“Je zal misschien nu niet meteen een vaccin meekrijgen, maar apothekers doen er echt wel alles aan om toch hun klanten te helpen”, zegt Van Ranst. “Bovendien zit Abbott, de grootste griepvaccinleverancier, zo verveeld met de krappe situatie, dat ze net hebben beslist om 20.000 extra dosissen aan België te leveren. Die zullen de eerste of tweede week van december bij de apothekers liggen, dus zeker op tijd.” Die vaccins zullen wél worden terugbetaald.

Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Elk jaar sterven er honderden mensen aan de gevolgen ervan.

SyMa Foto Photo News