Al 570 buurtinformatienetwerken in ons land

De buurtinformatienetwerken (BIN), een samenwerking tussen politie en burgers in de strijd tegen woninginbraken, zijn een ongezien succes. Intussen zijn er al 570 in Vlaanderen en gemiddeld komt er elke week een nieuw bij.

drombouts

Als de politie weet heeft van een diefstallenplaag in een bepaalde straat of wijk, sturen ze een bericht naar alle leden van het BIN zodat ze extra alert kunnen zijn. Als die burgers iets verdachts opmerken, alarmeren ze de politie. De bevoegdheden van deze 'burgerwacht' blijven wel beperkt. "We gaan nooit zelf op onderzoek uit en patrouilleren ook niet door de straten. Dat is bij wet verboden", zegt Adri Jongeneelen (foto) die coördinator is van een BIN in het Antwerpse Essen.

Ondanks het succes en het goede werk van de BIN's daalt het aantal inbraken amper: in de eerste helft van dit jaar -2,5 procent. Dagelijks vinden nog altijd een tweehonderdtal inbraken plaats.

Politiediensten hebben tot nu toe vooral positieve ervaringen met BIN's, maar maken zich wel zorgen over andere burgerinitiatieven zoals het via sociale media verspreiden van beelden van inbrekers, gemaakt door bewakingscamera's. De privacycommissie wijst erop dat dit verboden is.

TG

Foto W&F